Recensies

12 dagen voor kerst – Jenny Bayliss

Een kerstboek-recensie in januari? Jazeker! En daar heb ik best wel een goede reden voor. Benieuwd waarom deze recensie nu pas online komt? Lees dan snel verder. 

Waar gaat 12 dagen voor kerst over?

Twaalf dates met twaalf verschillende mannen. Het lot zou Kate goed gezind moeten zijn… Als het op relaties aankomt, zegt de vierendertigjarige Kate Turner graag ‘Bah, humbug’. Het besneeuwde, slaperige stadje Blexford zit immers niet bepaald vol met date-waardige, leuke mannen.

Trouwens, wie heeft een man nodig als ze haar geluk heeft gevonden in haar carrière als ontwerper en in haar ‘bijbaantje’ als bakker voor het café van haar jeugdvriend Matt? Maar dan schrijft haar goedbedoelende beste vriendin Laura haar in voor een datingbureau. Daar beloven ze eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint…

 Wat vond ik er van?

Laten we eerst beginnen met de vraag waarom ik dit boek nu recenseer. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik heel lang over dit boek gedaan heb. Ik ben dit boek namelijk al begonnen op 11 december en heb een maand over dit boek gedaan. Het boek begint met een enorme infodump: deze persoon, deze geschiedenis, bla bla bla. Ik kon me er nog niet in interesseren omdat ik de personages nog niet kende. Tijdens het lezen van het begin was ik zelfs van plan het boek niet verder te lezen en gewoon weg te leggen.

Ik heb vaak een paar bladzijden gelezen, maar was het boek dan weer zat. Dit was een boek waar ik enorm naar uitkeek, dus ik heb toch maar doorgelezen. Misschien zou het later nog beter worden.

Ook wist het boek me op een manier toch vast te houden. Ik was benieuwd naar het einde en hoopte gewoon dat het anders zou lopen dan dat het deed. En omdat het boek me toch wel vast hield, moet ik toch een ster extra doen.

En even kort over de titel. De Nederlandse titel slaat eigenlijk nergens op. Je volgt Kate niet voor 12 dagen, maar voor 12 dates. Het enige wat ik kan bedenken, is dat de Engelse titel letterlijk vertaald is van 12 dates before Christmas naar 12 dagen voor kerst. Wat mij betreft erg slordig en het voelt een beetje alsof er niet echt rekening is gehouden met het verhaal bij het kiezen van de titel.

Ik vond dat dit boek heel erg vlak bleef. De personages hadden geen diepgang, de achtergrondverhalen waren niet volledig uitgewerkt, en ik bleef gewoon met heel veel vragen zitten. Misschien dat een deel hiervan aan het begin behandeld is, maar dat was zo’n grote infodump, dat ik dat niet opgeslagen heb.

Wat me ook tegenviel is het feit dat Kate eigenlijk heel tevreden is met haar leven, maar dat haar ‘vriendin’ haar toch dwingt in dat date-gebeuren. Wat ben je dan voor een vriendin? Laura moet Kate heel erg overhalen, uhh, doe het dan lekker niet en laat haar gewoon.

Ik vind het heel jammer dat dit boek me zo tegenviel, vooral omdat ik zo naar dit boek had uitgekeken. Ik denk gewoon niet dat deze schrijfster en ik voor elkaar gemaakt zijn. Gelukkig zijn er nog genoeg andere auteurs die kerst-boeken schrijven, dus voor de volgende kerst vind ik vast een ander boek. 

Twaalf dagen voor kerst – Jenny Bayliss – Luitingh-Sijthoff – 314 pagina’s – ★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge