Lijstjes

2020 in cijfers

Nog even een terugblik op 2020 in cijfers, want dat vind ik altijd erg leuk om bij anderen te bekijken. Klaar voor diagrammetjes en cijfers? Let’s go!

Dit jaar las ik 113 boeken en dat is het meeste wat ik ooit in een jaar gelezen heb. Dit is mede dankzij de corona lockdowns en doordat ik minder vakken heb gevolgd dit jaar. Volgens Goodreads heb ik 33063 bladzijden gelezen, wat een gemiddelde van 292 bladzijden per boek is.

Mijn gemiddelde beoordeling was 3,5 ster, wat helaas lager is dan vorig jaar. In dit jaar, 2021, ga ik proberen dat zo hoog mogelijk te krijgen. Geen boeken meer lezen waarvan ik stiekem al weet dat ik ze 3 sterren ga geven, maar in de tussentijd wil ik ook graag meer buiten mijn comfortzone lezen. Eens zien hoe dat gaat lopen.

Naast dat ik boeken las, voegde ik ook 322 boeken op Goodreads toe. Hiervan heb ik er 84 gelezen, de rest staat nog op mijn TBR en ga ik ooit nog lezen. (Misschien.. Of ik gooi ze ooit weer eens van mijn TBR af)

Dit jaar probeerde ik voor het eerst Kobo Plus uit en dat beviel me goed. Ik las met dit abonnement in totaal 15 boeken in 2 weken, toen waren we wel voor het eerst in lockdown en had ik veel vrije tijd. Naast Kobo Plus probeerde ik dit jaar ook Scribd en Storytel. Beiden bevielen goed, Scribd iets meer dan Storytel. Helaas moet je voor Scribd een creditcard hebben en die heb ik (nog) niet. Dat moet dus nog maar even wachten. Gelukkig heb ik nog genoeg te lezen naast Scribd.

Verder las ik maar 13 boeken uit mijn eigen kast.. Daar moet echt verandering in komen. Dit jaar ga ik dus zeker weer een aantal maanden uitroepen als mijn lees uit eigen kast-maanden.

Ik las 3 verschillende genres. Het genre dat ik het meeste las was contemporary, met 111 boeken. Ik las 1 thriller en 1 klassieker.

Verder las ik weinig young adults voor mijn doen. Ik heb het gevoel dat ik die leeftijdscategorie/dat genre een beetje aan het ontgroeien ben. Ik vind er maar een paar ├ęcht goed. Verder ben ik wel nog groot fan van new adult en adult boeken, wat ook wel terug te zien is in het diagram.

Qua taal waarin ik lees, is het heel duidelijk: 50:50. Ik lees graag Nederlandse boeken en ik lees graag in het Engels. Ik was wel een Duits boek begonnen in 2020, maar die heb ik niet uitgelezen. Volgend jaar zal er dus een Duits boek ook terug te vinden zijn in het diagram.

Dan als laatste wil ik het nog even hebben over het formaat waarin ik gelezen heb:

Het is, denk ik, niet heel erg verrassend dat de diagram er zo uitziet. Ik heb in 2020 ontzettend veel ebooks gelezen. Dit komt mede doordat ik Kobo Plus 2 maanden heb gebruikt, en verder las ik ook een heel aantal boeken voor Netgalley. Dit hoop ik allemaal wel te veranderen in 2021. Ik hoop het fysieke aantal toch heel erg te verhogen.

Wat was jouw favoriete boek van 2020? Laat het me vooral weten in de reacties! (Of een top 3, als je echt niet kunt kiezen)

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge