Boekbloggen

4x tips om je blog te laten groeien

How to: Boekbloggen | Marieke's Books

Bloggen doe je voor jezelf. Wat een ander van jouw blog vindt, zou jou eigenlijk niet uit moeten maken. Maar die cijfertjes zijn ook wel erg leuk en stiekem wil iedereen zijn blog ook wel laten groeien. Maar hoe doe je dat? Vandaag deel ik mijn tips.

Disclaimer: Ik ben geen professioneel blogger. Mijn blog is niet zo groot als andere Nederlandse blogs, maar ik heb er wel erg veel plezier in. Ik beweer niet dat ik dé gouden tip voor je heb, maar ik deel graag mijn tips om anderen te helpen.

Post regelmatig

En dit betekent niet dat je elke dag een blogpost online moet zetten. Ik zou willen dat ik daar de inspiratie voor heb, haha. Nee, je hoeft niet elke dag te bloggen om je blog groter te maken, maar wat wel belangrijk is, is dat je regelmatig post. Je volger moeten weten waar ze aan toe zijn. Zo is het heel onhandig om af en toe een post online te zetten. Wil je 1 keer in de week bloggen? Prima, maar probeer dit dan wel rond dezelfde dag te doen telkens. De mensen die je blog dan lezen, weten wanneer ze terug moeten komen.

Zelf blog ik om de dag. Dit is best wel vaak, maar ik heb dan ook gewoon veel te vertellen. Ik lees best veel en daar heb ik dus recensies van. Maar naast deze recensies vind ik het ook geweldig om andere boek-gerelateerde artikelen te schrijven. Op deze manier is er veel variatie op mijn blog.

Werk met vaste dagen en rubrieken

Het is niet gek als je niet altijd motivatie hebt. Juist voor de momenten dat je niet zo veel motivatie hebt, kunnen vaste rubrieken erg helpen. Zo gaan er in de blogwereld veel rubrieken rond voor vaste dagen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Top Ten Tuesday, Waiting on Wednesday of Showcase Sunday. Er zijn heel veel rubrieken waar je aan mee kunt doen. Zorg er wel voor dat je de maker van de rubriek even tagt, wel zo aardig.

Zelf werk ik (nog) niet met deze vaste dagen. Wel werk ik met vaste artikelen op vaste momenten. Zo zal altijd de laatste dag van de maand een wrap up online komen. En de eerste dag van de nieuwe maand plaats ik een TBR (als ik die heb). Je kunt er ook voor kiezen om elke maand een kijkje achter de schermen bij een boekblogger te laten zien.

Opschrijven!

Heb je een idee verzonnen voor een blogpost? Opschrijven! Het is mij vaak genoeg gebeurt dat ik 5 minuten later het idee weer compleet kwijt was. Heel erg frustrerend is dat. En als je al je ideeën opschrijft, dan heb je weer genoeg inspiratie voor je artikelen. Inspiratie kan op de meest gekke momenten tevoorschijn komen, dus maak er gebruik van.

Even geen inspiratie? Pak er pen en papier bij en hou een brainstorm-sessie. Deze sessies vind ik altijd heel erg fijn werken. Ik begin met een blanco vel en binnen een uur heb ik het hele blaadje vol met ideeën. Genoeg om weer even mee vooruit te kunnen. Werkt je hoofd even niet mee en kom je er zelf niet uit? Ga dan eens googelen of kijk even rond op Pinterest. Er zijn genoeg bloggers die een lijstje met ideeën op hun bloggen hebben. Het leuke aan deze lijstjes is dat je er nog volledig je eigen draai aan kan geven. Wees zo creatief mogelijk.

Wees aanwezig in de blogwereld

Jij wil graag volgers en reacties. Heel begrijpelijk! Maar heb je al eens nagedacht of je dit zelf wel doet? Help jij je mede-bloggers door ze te volgen en/of een reactie achter te laten? Zo enthousiast als dat jij van een reactie wordt, dat gun je anderen toch ook? Naast dat je anderen een goed gevoel geeft, heeft het ook nog voordelen voor je eigen blog.

Bij het reageren kun je namelijk ook je website invullen. De bezoekers van het artikel kunnen dus doorklikken naar jouw blog en dat levert je nieuw verkeer op. Probeer wel een inhoudelijke reactie achter te laten. Een reactie zoals: ‘Tof artikel’ heeft niemand iets aan. Lezers van die blog zullen vast niet doorklikken en de blogger zelf vindt het ook niet zo’n leuke reactie. Probeer echt iets over het artikel te zeggen.

Je kunt je blog ook promoten op social media. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest borden, Facebook groepen, Instagram of Twitter. Op deze platforms zijn erg veel bloggers actief en zo kun je ook nieuwe lezers krijgen. Later komt er nog een artikel over social media en mijn ervaringen ermee.


Heb jij nog een tip voor het groeien van je blog? Laat het me weten in de reacties.

In deze rubriek schreef ik ook mijn tips voor beginnende bloggers en maakte ik een lijst van dingen die ik van tevoren had willen weten.

0 Comments

 1. Handige tips! Vooral die inspiratie op doen voor artikelen op Pinterest. Sinds deze maand plaats ik minimaal elke dinsdag een recensie, maar ik wil meer dingen plaatsen. Met jouw tips gaat dat zeker lukken. Eigenlijk niet eens voor het verkeer op mijn blog dus, maar gewoon voor mezelf. Bedankt!

 2. Amai, deze tips lijken me zeer handig, want ja, ook ik hoop stiekem dat mijn blog met de jaren groeit. 🙂 Ik heb ook de maandelijkse rubriekjes zoals wat ik gelezen heb en zal lezen en mijn book hauls, maar ik post dat niet op vaste momenten en ik post ook niet iedere week iets. Misschien kunnen dat dit jaar wel werkpuntjes worden voor mijn blog. Alvast bedankt voor de tips! 🙂

 3. Ik kwam hier door je artikel over hoe je recensie-exemplaren aan kunt vragen, superhandig artikel! Zelf heb ik, voor ik begon met bloggen, ‘de kleine bloggen voor dummies’ gelezen. Dat hielp heel erg om een paar valkuilen te vermijden! Momenteel post ik 3 x per week (ik werk veel vooruit en plan dan berichten in) en doe mee aan de Friday Five van Joost (NerdyGeekyFanboy).

  1. Dankjewel voor het compliment. Dat boek over bloggen ken ik nog niet. Is het een aanrader voor bloggers die al een jaar bezig zijn? Of gaat het voornamelijk over een blog opstarten? Ik vond zelf het Blogboek van Kelly Deriemaeker erg prettig om mee te werken.

   1. Ik denk dat het geschikter is voor een blog opstarten dan voor een blogger die al een jaar bezig is. Maar je zou natuurlijk een vergelijkend onderzoek kunnen doen en daarover een blog kunnen schrijven 😉

 4. Ik heb zelf nog geen blog, maar heb er al heel vaak aan gedacht. Jouw tips en uitleg heb ik met veel plezier gelezen. Maar ik heb een vraag ….. moet je blog altijd en alleen over boeken gaan of kan je verschillende onderwerpen inbrengen ? Mijn motivatie voor een blog heeft heel veel verschillende redenen en door jouw visie zou ik er wel wat van kunnen maken omdat ik altijd wel iets weet te schrijven …… alleen staan die momenteel nog op mijn pc …… nog door niemand gelezen ….. korte verhalen , andere hobby’s zoals haken, gewoon stoppen met roken, …… en talloze andere stukjes tekst.

  1. Je zit zeker niet vast aan 1 onderwerp! Jouw blog is jouw stukje internet en jij mag kiezen waar je over schrijft. Wil je graag afwisseling op je blog? Dan kun je over verschillende onderwerpen schrijven. Wil je na een poosje nog een onderwerp extra? Zeker doen! Niemand beslist wat er op jouw blog mag staat, behalve jijzelf natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge