Boekbloggen

Boekbloggen: tips voor beginnende bloggers

How to: Boekbloggen | Marieke's Books

Tijd voor het tweede deel in de rubriek Boekbloggen. Vandaag heb ik een aantal tips voor beginnende boekbloggers. Want waar begin je nu met je blog?

In het eerste deel van deze blogreeks vertel ik je wat ik graag had willen weten voordat ik begon met boekbloggen. Benieuwd naar dat artikel? Klik dan hier.

Waar ga je bloggen?

In de blogwereld zijn er 2 grote groepen. De eerste groep zweert bij Blogger en vinden dat het fijnste platform om mee te bloggen. Er zijn ook veel bloggers die juist WordPress heel erg fijn vinden. Ik hoor in die laatste groep. Persoonlijk vind ik WordPress overzichtelijker en makkelijker in het gebruik. Maar hier moet je zelf een keuze in maken.

Heb je al eens gedacht aan Tumblr? Op dit platform kun je ook een blog beginnen natuurlijk. Kun je je er niks bij voorstellen? Bekijk dan eens de blog Letters van Lia. Haar blog vind ik zelf heel erg leuk om te bekijken. Daarnaast leest ze echt heel erg veel boeken en heeft ze toffe biebhauls. Zeker het bekijken waard.

Kies een blognaam

Je kunt bijvoorbeeld je eigen naam in je blognaam verwerken. Op die manier is het voor iedereen duidelijk van wie de blog is. Ook kun je het woord boeken of books in je naam verwerken, dan is het meteen duidelijk waar je blog over gaat. Dit is handig als je alleen over boeken gaat bloggen. Zoals je ziet heb ik beide toegepast in Marieke’s Books. Ben je van plan ook nog over andere dingen te bloggen, overweeg dan eens die woorden in je blognaam te verwerken.

Zodra jij het woord boeken in je blognaam hebt staan, dan zit je natuurlijk niet vast aan dit onderwerp. Jouw blog is van jou en je mag dus bloggen waar je maar over wil. Voor je lezers is het echter wel fijn om een beetje een globaal idee te hebben over je blog. Zo is het niet handig om je blog Books & Coffee te noemen als je het eigenlijk vooral over thee en planten hebt. Maar als je dat juist leuk vindt, dan is er niemand die je daarvan kan weerhouden.

Kleed je blog aan

Dit vond ik zo ontzettend leuk om te doen! Welke kleuren gebruik jij op je blog? Hoe wil je dat de artikelen op je blog komen? Onder elkaar of 3 naast elkaar? Dit zijn allemaal dingen waar je zelf over kan beslissen. Kies wat jij mooi vind.

Met WordPress kun je kiezen uit een heleboel templates. De meeste hiervan kun je gratis gebruiken en nog een eigen draai aan geven ook. Dit is erg fijn, want dan hoef je niet helemaal vanaf 0 te beginnen met je blog vormgeven. Er zijn ook betaalde templates voor je blog, maar ik raad aan om eerst met een gratis versie te beginnen. Mocht je er namelijk na een paar weken achter komen dat je bloggen super leuk vindt, dan kun je dan altijd nog overstappen op een betaalde template.

Begin met schrijven

Je hebt een blognaam en je blog is aangekleed? Tijd om te gaan schrijven! Je kunt ervoor kiezen om meteen je eerste artikel online te gooien, maar je kunt er ook een aantal schrijven om op die manier al een aantal artikelen online te hebben. It’s totally up to you! Kies waar jij je fijn bij voelt.


Heb jij nog een aanvullende tip? Volgende keer ga ik in op blogschema’s en statistieken. 

 

 

 

 

 

0 Comments

  1. Ik zou tijdens het schrijven ook meteen categorieën aanmaken, want anders kan je nooit meer iets terug vinden. En bij de aankleding zou ik ook een blog archief widget plaatsen, om diezelfde reden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge