Boekbloggen

Boekbloggen: wat ik van tevoren had willen weten

How to: Boekbloggen | Marieke's Books

In deze nieuwe rubriek neem ik je mee in de boekenblog-wereld. Hoe ervaar ik die? Vandaag gaan we van start met alle dingen die ik van tevoren had willen weten, want dat zijn er nogal wat. Kijk je mee?

Boekbloggen kost veel tijd

Ik begon mijn blog met het idee: ‘Ik wil mijn enthousiasme voor lezen delen met de wereld!’. Maar wat ik me niet gerealiseerd had, was dat het heel erg veel tijd zou kosten. Ik las al veel boeken en schreef daar dan korte recensies voor op Goodreads. Maar een recensie schrijven voor je blog is wel iets anders. Ik wil(de) op mijn blog uitgebreidere recensies waarin ik mijn mening goed kwijt kan. Meer schrijven betekent ook dat het langer duurt voordat ik ‘klaar’ was met een boek.

Jouw blog is goed genoeg

Of je nu beginner bent of al jaren aan het bloggen bent! Ik vertelde mensen aan het begin altijd dat ik nog maar net begonnen was, zodat hun verwachtingen niet te hoog waren. Terwijl je juist vanaf het begin al super trots mag zijn op je blog. Je hebt namelijk die, toch wel enge, stap genomen om te gaan bloggen en jezelf op het internet te laten zien. En om een goede boekenblog te hebben hoef je echt geen recensieboeken te ontvangen of elke dag een artikel online te gooien. En zo komen we bij het volgende puntje:

Jouw blog is van jou

Jouw stukje internet waar je zelf beslissingen over mag nemen. Hou je dus erg van recensies, schrijf ze dan vooral! Hou je van lijstjes? Maak die dan vooral. Schrijf geen artikelen voor je blog omdat je het gevoel hebt dat dat moet. Dan ben je namelijk na een paar maanden echt wel klaar met dat bloggen, omdat het dan niet meer leuk is. Schrijf wat jij leuk vindt en waar jij plezier uit haalt. Ga dan ook geen samenwerkingen aan waar jij niet achter staat, want dan moet je dingen gaan doen die je niet leuk vindt.

Recensieboeken zijn echt niet alles

Dit punt sluit aan bij het punt Jouw blog is goed genoeg. Als beginnend blogger zul je nog niet zomaar boeken toegestuurd krijgen en uitgeverijen staan ook nog niet te springen om met je samen te werken. Ze willen namelijk eerst weten dat je blijft in blogland en niet na een paar maanden weer verdwijnt. Uitgeverijen willen een band met de blogger opbouwen.

Maar ontvang je nog geen recensieboeken? Geen man overboord! Schrijf lekker artikelen over je eigen boeken of over biebboeken. De inhoud is hetzelfde. En als je lang genoeg doorgaat, wordt je vanzelf opgemerkt door uitgeverijen en mag je misschien wel een boek voor ze recenseren. Maar alleen als jij dat wil hè! Want het is jouw blog en daar mag jij over beslissen.


Herken je je hierin? Laat het me weten in de reacties

 

0 Comments

 1. Dag Marieke, het kost inderdaad heel veel tijd. Ik heb de laatste tijd mijn blog wat verwaarloosd wegens te druk en dan heb ik ook veel minder zin om recensies te gaan schrijven en ik vind dat toch wel jammer, want ik wil er iets leuks van maken. Maar zoals je zelf zegt, het is je eigen blogspot waarmee je doet wat je wilt en dat is net het leuke eraan. 🙂

  1. Soms heb je dat. Totaal geen tijd of puf om even te bloggen. Maar het is inderdaad jouw stukje internet en je bent niemand iets verplicht. Dan maar even niet bloggen.

 2. Ik herken me vooral in dat van die recensie-boeken of gewoon algemeen boeken recenseren: ik ben zelf nog maar net begonnen en voel een beetje de druk om opeens veel meer te gaan lezen om zo meer materiaal voor mijn blog te hebben, maar eigenlijk werkt dat niet zo goed. Dan begin ik het lezen veel te veel als een verplichting aan te voelen.
  Andere blogs lezen helpt me vooral om me te realiseren dat een boekenblog heel uitgebreid kan zijn en dat ik echt niet wekelijks twee boeken hoef te recenseren om een ‘goede boekenblog’ te hebben.

  Vooral dat je zelf mag beslissen over wat je wel/niet schrijft, vind ik belangrijk. Dat had ik eigenlijk in het begin niet altijd goed door, maar nu begint dat gelukkig wel te komen en is het bloggen ook gewoon veel ontspannender geworden! Ik vond het altijd al wel leuk, maar toch op een andere manier. (dat klinkt misschien wat vreemd)

  Hele leuke en ook wel bemoedigende blogpost!

  1. Bedankt voor je reactie Lindsey! Wat fijn dat je je realiseert dat jouw blog jouw stukje internet is. Gelukkig hoeven we niet wekelijks 2 boeken te lezen om een boekblogger te zijn 😉 (Al zou het natuurlijk wel fijn zijn als dat lukt, dat is enorm goed voor onze TBR)

   Bij mij duurde het ook even voordat ik dat besef had. Ik voelde me verplicht om inderdaad veel recensies online te krijgen, zodat er materiaal op mijn blog stond. Onzin eigenlijk, want iedereen moet ergens beginnen.

   Blijf vooral lekker genieten van het lezen/bloggen. Happy blogging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge