Recensies

De geur van groen – Pamela Sharon

Op de Instagram van Moon Young Adult kwam ik dit kleurrijke boek tegen en mijn interesse was meteen gewekt. Dit boek wilde ik graag lezen! Benieuwd wat ik er van vind? Lees dan snel verder!

In De geur van groen volgen we Raaf. Raaf is een doorsnee meisje van 16, houdt van lezen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan het dat van andere mensen is het feit dat ze blind is. Gelukkig is daar May-Lin. Zij vertelt Raaf hoe de kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Maar dan gebeurt er iets wat Raafs leven volledig op z’n kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur, maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.

Dit was een heel bijzonder boek en ook een boek dat goed uitgewerkt is. Raaf is blind en kan daardoor geen kleuren zien. En toch kun je door dit boek de kleuren door Raaf’s ogen zien en dat zorgde voor hele bijzondere omschrijvingen. Raaf heeft namelijk bij elke kleur een omschrijving. Bijvoorbeeld het groen van vers gemaaid gras en kikkers in de tuin. Maar groen is ook de smaak van munt en frisse appels. Dit vond ik op het begin erg goed gevonden van de schrijfster. Maar na een paar hoofdstukken met deze omschrijvingen, vond ik er erg veel herhaling in zitten. Ik merkte dat de omschrijvingen niet meer zo’n invloed op me maakte als dat ze eerste deden en dat vond ik erg jammer.

Wat ik wel echt heel tof vond, was dat elk hoofdstuk een eigen kleur had. Zo stond er boven hoofdstuk 1 bijvoorbeeld groen, boven hoofdstuk 2 roze. Zo had elk hoofdstuk zijn eigen kleur en de uitleg over die kleur kwam dan ook nog terug in dat hoofdstuk.

Processed with VSCO with hb1 preset

De ontwikkeling van Raaf vond ik erg mooi. Ze leert zichzelf steeds beter kennen en dat kun je aan alles merken. Natuurlijk blijft ze een puber en doet ze soms dingen die niet helemaal handig zijn, maar over het algemeen zie je haar echt groeien.

De andere personages vond ik redelijk goed uitgewerkt, al had ik soms het idee dat ze nog een beetje oppervlakkig bleven. Brent en Sophia hadden in mijn ogen best wat meer aandacht mogen hebben in het boek. Zelfs Roan was ik mijn ogen nog niet zo goed uitgewerkt, ondanks dat hij best een grote rol in het boek heeft.

Ook vond ik sommige gebeurtenissen in het boek iets te veel voor de hand liggen. Het leek een beetje alsof de schrijfster perse alle losse eindjes wilde afronden. De schrijfstijl is heerlijk vlot en vol met humor. Ik vond de afronding van het verhaal mooi uitgewerkt en ik ben erg tevreden met het einde.

De geur van groen is een ontroerend verhaal over jezelf leren kennen en jezelf gaan vertrouwen. Toch heeft het niet zo’n impact op me gemaakt als dat ik dacht toen ik de flaptekst las. Ik vond het gebruik van de kleuren erg mooi en goed uitgewerkt.

De geur van groen – Pamela Sharon – Moon Young Adult – 9789048847136 – €19,99 – ★★★☆☆ 

Ik heb dit boek mogen ontvangen van Uitgeverij Moon, waarvoor dank! Dit heeft op geen enkele manier invloed gehad op mijn mening. 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge