Recensies

De troostbibliotheek – Sara Nisha Adams

Op Instagram zag ik De troostbibliotheek continu voorbijkomen en dat maakte me nieuwsgierig. Benieuwd wat ik er van vond? Lees dan nu mijn recensie. 

Waar gaat De troostbibliotheek over?

Het leven van Mukesh Patel is sinds de dood van zijn geliefde vrouw in het slop geraakt. Naina was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekexemplaar vindt dat ze was vergeten inleveren, begint hij het toch te lezen.

Tiener Aleisha verveelt zich dood tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot er op een dag een papiertje uit een boek valt terwijl ze ingeleverde exemplaren incheckt. Het is een lijst met boeken getiteld “Voor het geval je het nodig hebt”. Geïntrigeerd en een beetje verveeld, besluit ze om elk boek op de lijst te lezen.

Wanneer Mukesh en Aleisha elkaar ontmoeten in de bibliotheek, geeft Aleisha de leeslijst door in de hoop dat het ook voor hem een reddingsboei zal zijn. Langzaamaan creëren de boeken een band tussen twee eenzame zielen, terwijl fictie hen helpt te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit waarmee ze thuis worden geconfronteerd.

Wat vond ik er van?

De Troostbibliotheek is een boek wat redelijk buiten mijn comfortzone ligt. Het is geen liefdesverhaal en het is een stuk serieuzer dan wat ik normaal lees. Toch was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Op Instagram zag ik hem continu voorbijkomen en daardoor werd toch mijn interesse gewekt. Ik begon te luisteren via Storytel en uiteindelijk heb ik het boek uitgelezen via een exemplaar van de bibliotheek. Dat vond ik dan wel weer passend.

De Troostbibliotheek kwam langzaam op gang, maar ik zat wel meteen in het verhaal. Ik was nieuwsgierig naar de personages en vond de toevoeging van de leeslijst erg mooi. Wel was ik soms in de war als er meer personages werden geïntroduceerd, maar de meesten waren er dan maar voor één hoofdstuk. Toen ik daar achter kwam, was het een stuk makkelijker lezen.

De Troostbibliotheek is een prachtig en ontroerend verhaal over de kracht van de bibliotheek. Maar ook over de impact dat lezen kan hebben op je leven. Het verhaal is heel mooi opgebouwd en je gaat van Aleisha en Mukesh houden. Toen ik het boek dichtsloeg, was ik echt onder de indruk van het verhaal.

En naast het prachtige verhaal van Aleisha en Mukesh, worden er ook nog 10 andere boeken aangehaald. De boeken van de leeslijst. Sommige voor mij bekend, sommige onbekend. Er wordt zo mooi over deze boeken gepraat, dat ik de Kiterunner op mijn TBR heb gezet naar aanleiding van dit boek. Daar vertelden ze zo mooi over, dat ik het nu ook graag wil lezen.

De Troostbibliotheek is wat mij betreft een enorme aanrader. Het is hartverwarmend, liefdevol en ontroerend. 

De Troostbibliotheek – Sara Nisha Adams – The House of Books – 400 blz – ★★★★☆

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge