Recensies

De volgende scan duurt vijf minuten – Lieke Marsman

De volgende scan duurt vijf minuten - Lieke Marsman | Marieke's Books

Van 31 januari tot en met 6 februari is het poëzieweek. Speciaal voor die gelegenheid besloot ik dit gedichtenbundeltje op te pakken. Eigenlijk lees ik bijna nooit poëzie, toch was ik erg benieuwd hiernaar. Benieuwd wat ik er van vond? Lees dan snel verder. 

In De volgende scan duurt vijf minuten vertelt Lieke Marsman over hoe haar leven veranderde toen ze hoorde dat ze kanker had. Ze vertelt over de bekendmaking, de scans en de verdere onderzoeken, maar in dit boekje haalt ze ook de politiek aan. Dit doet ze met een kritische noot. En ondanks dat het een aparte combinatie is, kanker en de Nederlandse politiek, werkt het heel erg goed.

De volgende scan duurt vijf minuten is niet dik, het bevat maar 57 bladzijden. En toch weet de schrijfster je mee te nemen in haar leven en deelt ze al haar emoties met jou. De radeloosheid, de onzekerheid en de afleiding die ze zo hard nodig had. Ze neemt je overal in mee en je zit er zelf middenin. Middenin het boekje zitten een paar korte essays, waar veel nog extra wordt uitgelegd. Toen ik de essays uit had, heb ik eerst de gedichten nogmaals gelezen en toen kwamen ze nog iets harder binnen dan de eerste keer.

Sommige gedichten begreep ik niet, of maar half. Dit kwam door ingewikkelde woorden of door apart afgebroken zinnen. Nu denk ik niet dat dat zo’n ramp is, omdat de rest ontzettend indrukwekkend is. En daarnaast zorgt een ‘moeilijk’ gedicht er ook voor dat je afremt onder het lezen en echt de tijd neemt om het te begrijpen. Dan mag je best een gedicht meer dan 1x lezen, ook wel meer dan 5x.

Deze gedichtbundel ben ik gaan lezen omdat Paula van MustMag er zo ontzettend enthousiast over was. Dankjewel voor de aanbeveling!

Meer aanraders

Mocht je nu zelf meer poëzie willen gaan lezen of er mee willen oefenen, dan heb ik nog 3 aanraders voor je (naast De volgende scan duurt vijf minuten natuurlijk). Zo is Milk & Honey (Melk & Honing) van Rupi Kaur echt prachtig. In deze gedichtenbundel zitten zoveel emoties! Daarnaast raad ik je Een van Sarah Crossan aan. Dit is een young adult boek geschreven in vrije versvorm. Dit boek is erg ingrijpend en ik ben echt verliefd op dat boek! Het is een van mijn favoriete boeken ooit. Daarnaast wil ik je 67 seconden van Jason Reynolds nog aanraden. Dit is ook een young adult boek in vrije versvorm, maar dit boek is zo anders dan Een en uniek op zijn eigen manier. Heel bijzonder gedaan.

De volgende scan duurt vijf minuten – Lieke Marsman – Uitgeverij Pluim – 60 pagina’s – ISBN 9789492928092 – €6,99 – ★★★★☆

 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge