Recensies

Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi

Een bijna eindeloze afstand - Tahereh Mafi | Marieke's Books

Voor Sinterklaas kreeg ik dit boek. Als groot fan van Tahereh Mafi was ik dolgelukkig. Ik was erg benieuwd naar een contemporary van haar, na het verslinden van de Touching Juliette serie. Benieuwd wat ik er van vond? Lees snel verder.

Waar gaat het over?

Het is het jaar 2002, 1 jaar na de aanslagen van 11 september. Het is een ontzettend ingewikkelde tijd, zo ook voor onze hoofdpersoon Shirin. Shirin is er klaar mee dat ze continu aangestaard word of beledigd wordt en dat allemaal alleen maar vanwege haar afkomst, religie en de hijab die ze draagt. Shirin wil gewoon Shirin zijn, zonder dat mensen meteen een oordeel over haar hebben. Shirin wil dat mensen haar zien zoals ze is en dat mensen zich niet zo laten leiden door hun vooroordelen.

Ocean James is de eerste persoon in lange tijd die haar echt lijkt te willen leren kennen. Ocean en Shirin komen uit twee verschillende werelden, die schijnbaar niet verenigbaar zijn. Daarnaast heeft Shirin al zo lang iedereen om haar heen genegeerd, wat nu als ze die muur niet weer kan afbreken?

Wat vond ik er van?

Dit boek is echt schrijnend om te lezen. Eigenlijk wil je helemaal niet weten hoe gemeen mensen tegen Shirin zijn. Hoe ontzettend racistisch mensen toen konden zijn. En waarom? Omdat mensen alleen maar haar hijab zien en daar niet omheen kunnen kijken. Echt bizar!

Daarnaast doet dit boek je heel goed beseffen dat dit nog steeds gebeurd. Er zijn nog steeds mensen die zo kortzichtig zijn en zulke haatdragende dingen kunnen zeggen. En dat is denk ik hetgeen dat mij het meest bij is gebleven van dit boek. Gedurende het hele boek realiseerde ik me dat dit nog niet verholpen is en dat kwam heel erg hard binnen. Ik raakte er zelfs een beetje overstuur van. Wat kan ik doen om dit te verhelpen?

Ik herkende mezelf niet in Shirin’s verhaal, want wat zij mee moet maken, dat heb ik zelf niet meegemaakt. Maar ik leefde zo ontzettend met haar mee. Haar acties waren ontzettend logisch en wat heeft zij veel moeten verduren! Wat kunnen mensen ontzettend stom zijn zeg.

Wat een prachtig, hartverscheurend en verschrikkelijk verhaal. Wat confronterend ook om te weten dat dit gebaseerd is op Tahereh’s eigen ervaringen. Ik kan me niet voorstellen wat je dan allemaal meemaakt, maar ik vind het heel knap dat Tahereh het toch onder woorden heeft kunnen brengen. Heel knap hoe ze toch haar eigen ervaringen heeft kunnen gebruiken.

Het verhaal van Shirin is schrijnend, maar ook hoopvol op sommige momenten. Ik heb het boek echt met tranen in mijn ogen uitgelezen. Laten we alsjeblieft leren van dit boek! Lezen dus!

Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi – Blossom Books – 270 pagina’s – ISBN 9789463491280 – €19,99 – ★★★★★

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge