Kletsen

Gehypte boeken ‘moeten’ lezen

Harry Potter serie

Heb jij dat ook wel eens? Je ziet een boek continu voorbijkomen op Instagram of Goodreads en besluit het op je TBR te zetten. En dan leen je het boek bij de bibliotheek en dan staat het daar maar op je plank. Het lijkt bijna te zeggen: ‘Lees mij! Iedereen heeft mij al gelezen, waarom jij nog niet?!’

Ik heb hier dus best vaak last van. Ik voel me soms bijna verplicht om een gehyped boek te lezen, omdat ik ook mijn mening erover wil geven. Maar ben ik dan echt zo enthousiast over dat boek of ga ik het lezen omdat iedereen het aanraad?

Zo leende ik pasĀ Drakendal bij de bibliotheek. Een kinderboek dat aangeraden werd voor mensen die Harry Potter erg tof vonden. Ik leende het bij de bieb, terwijl ik Harry Potter helemaal niet heel erg tof vond en ook nog niet eens uitgelezen heb. (Don’t shoot me!) Drakendal viel me dan ook erg tegen en ik ben na een paar hoofdstukken gestopt. Wel heb ik het boek aangeraden aan mijn zusje. Zij vindt HP namelijk echt super tof, dus Drakendal vast ook wel.

Harry Potter is net zo’n geval. Ik krijg heel erg het gevoel dat ik van alles mis doordat ik de serie niet helemaal gekeken heb. En dat vind ik jammer. Dat ik de serie nog niet uit hebt, komt waarschijnlijk omdat ik te laat aan Harry Potter ben begonnen. Ik vond de boeken best wel kinderlijk en kwam er niet zo makkelijk doorheen. Ik heb dus alleen nog maar de eerste 2 boeken gelezen. De boeken op de foto boven aan dit artikel zijn niet mijn eigen boeken, maar dit van mijn zusje.

Maar aan de andere kant: ik wil vooral lezen waar ik zelf zin in heb en niet lezen omdat ik het gevoel heb dat het moet. Ik wil boeken lezen waar ik blij van word. Ik wil geen negatieve recensies schrijven omdat ik boeken heb gekozen die echt niks voor mij waren. Natuurlijk is het goed om zo af en toe buiten je comfort zone te lezen, maar voor nu ga ik lekker boeken lezen waarvan ik bijna zeker weet dat ik ze tof vind. En dat zullen dus niet altijd de meest nieuwe releases zijn, maar dat vind ik niet zo erg meer.

Heb jij wel eens het gevoel dat je een boek moet lezen omdat iedereen hem leest? Of ben ik de enige die wel eens dat gevoel heeft?

0 Comments

  1. Hahah ja, ik heb het laatste boek van HP ook niet gelezen en bijvoorbeeld de Shatter Me serie ook niet want ik vond het eerste boek niets aan (terwijl iedereen daar zo enthousiast over is). Uiteindelijk is lezen een hobby en moet je lezen wat je leuk vindt! Dus dat je dat van nu af aan gaat doen is een goed voornemen!

  2. Ja, ik heb ook wel eens het gevoel dat ik een boek moet lezen omdat iedereen hem heeft gelezen. Dat gevoel komt echter uit mijzelf, in bepaalde mate spreekt het boek me dan toch aan en dat is ook de reden dat ik het uiteindelijk lees. Er zijn super veel boeken die worden gehypet, in allerlei genres, en het ljjkt me onmogelijk om al die gehypete boeken te lezen, dus maak je een selectie van de boeken die jou aanspreken.
    Oh en wat betreft Harry Potter (als je nog een poging wilt wagen) kan ik je aanraden om de boeken in het Engels te lezen. Dan valt het kinderachtige minder op. Daarnaast; hoe verder je komt in de reeks, hoe volwassener de boeken worden.

    1. Er zijn inderdaad super veel boeken die worden gehypet, onmogelijk om alles te lezen. Maar vanaf nu lees ik ook echt alleen nog maar boeken die me aanspreken šŸ™‚
      En goed om te lezen! Misschien waag ik deze zomer nog een poging aan Harry Potter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge