Kletsen

Goodreads challenge en ik, goede combi?

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met de Goodreads challenge. Aan de ene kant wilde ik dit jaar mijn challenge heel graag op 100 boeken zetten, maar dit heb ik toch niet gedaan. Waarom niet en waar heb ik mijn challenge dan wel op staan? Je leest het in deze blogpost.

Motivatie

De Goodreads challenge is gemaakt om lezers te motiveren meer te lezen en hun leesdoel te behalen. Tijdens mijn eerste jaar op Goodreads werkte het voor mij ook zo. Ik liep voor op mijn challenge wat ervoor zorgde dat ik nog gemotiveerder werd voor het lezen. Hierdoor ging ik meer boeken lezen en liep ik nog verder vooruit op mijn challenge etc etc. Uiteindelijk las ik 85 boeken terwijl mijn doel er 75 waren.

Stress, stress en nog meer stress

Het jaar erop zette ik mijn challenge hoger, want dat moest me toch lukken. Ik zette mijn challenge op 80 boeken, maar halverwege het jaar had ik er nog geen 20 gelezen. Wat was er aan de hand? Ik besloot mijn challenge weer omlaag te zetten , nu naar 50 en dat was een goede keus. Ik kreeg weer extra motivatie om veel te lezen en haalde uiteindelijk mijn challenge met 65 boeken.

Ik merk dat ik enorm veel stress krijg van die challenge, want als ik achter loop op mijn challenge is dat echt enorm demotiverend. Maar aan de andere kant is de challenge enorm handig en blijf ik het toch telkens weer proberen. Dit jaar heb ik overwogen om de challenge niet te doen, maar hij bleef telkens op mijn scherm op Goodreads voorbijkomen en het begon toch te knagen. Ook heb ik er over na gedacht om mijn doel op 1 te zetten, ik zag dat namelijk veel mensen doen, maar dat vond ik toch niet leuk.

100 boeken

Dit jaar wil ik enorm graag 100 boeken lezen. Gewoon omdat ik denk dat ik dat kan en ik het een leuk streven voor mezelf vindt. Maar ik heb dit niet ingevuld in mijn Goodreads challenge. Daar heb ik lekker veilig 75 boeken neer gezet, zodat het een haalbare uitdaging is. Ik vind 100 een mooi getal, maar als het dit jaar, om wat voor reden dan ook, niet lukt, dan is dat geen ramp. Goodreads hoeft niet constant te zeggen dat ik achter loop met mijn challenge en ik krijg toch die extra motivatie om iets meer te lezen, want ik loop immers voor op mijn Goodreads challenge.

Op dit moment heb ik 24 boeken gelezen, wat betekent dat ik er 5 voorloop op mijn doel van 75. Stiekem weet ik ook dat ik er 1 achter loop op mijn doel van 100, maar daar maak ik me nog niet zo druk om. De zomervakantie komt er nog aan en ik ben van plan lekker veel te lezen dan.

Heb jij een leesdoel voor het jaar? Zo ja, wat is je doel? En zo nee, waarom niet?

 

 

0 Comments

  1. Ik heb voor dit jaar mijn doel op 60 staan maar ik moet er nog maar 1 en dan heb ik hem al gehaald. Maar met Merijn weet ik gewoon niet hoe mijn leestijd loopt en dus had ik eind vorig jaar besloten om mijn doel lekker laag te houden ook al had ik er vorig jaar meer dan 130 gelezen. Daarbij had ik overigens eerst ook regels met wat ik mocht laten tellen zoals geen comics en niets onder de 100 pagina’s enzo maar dat heb ik laten varen want daar kreeg ik ook stress van. Als het op goodreads staat dan telt het gewoon. šŸ˜› Uiteindelijk moet je de challenge gewoon aanpassen op een manier die voor jou werkt. Als dat betekent een iets lagere goal dan wat je uiteindelijk wilt bereiken dan is dat toch prima?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge