Recensies

Het schaduwjaar – Kim Liggett

Het schaduwjaar. Een boek waar je echt niet omheen kon in 2019. Eindelijk heb ik het ook gelezen. Maar wat vond ik er van?

Waar gaat Het schaduwjaar over?

Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden.

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.
Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf.

Recensie Het schaduwjaar Kim Liggett

Wat vond ik er van?

Ik had erg hoge verwachtingen van dit boek, want ik had al veel positieve verhalen gehoord. Toch werd ik behoorlijk teleurgesteld. Ik hoopte echt dat ik dit boek 5 sterren zou geven, maar ik vind het duidelijk niet zo tof als dat anderen het vonden.

Wat me het meeste tegenstond waren de gekke tijdsprongen. Het ene moment maken we het verhaal van uur tot uur en dag tot dag mee, daarna springen we weer een paar maanden naar voren. Gebeurt er echt helemaal niks in de tussentijd? Er gebeuren toch continu dingen in het genadejaar? Hoe kun je dan als schrijfster er voor kiezen om maanden over te slaan?

Soms moest ik bepaalde delen herlezen, omdat ik het gevoel had dat ik een stuk gemist had. Toch miste ik nooit iets, al voelde het wel zo. De antwoorden die je verwacht te krijgen, die lieten erg lang op zich wachten.

Ook vond ik de plottwisten een beetje tegenvallen en het einde was naar mijns inziens te gemakkelijk. Ik zal er verder niet over uitweiden, maar ik vind het jammer dat de schrijfster hier voor gekozen heeft. Ik wilde meer actie en dat bleef een beetje uit.

Het boek leest wel lekker weg en was zeker ook af en toe wel spannend. Dat zorgt ervoor dat het boek toch nog 3 sterren krijgt.

Dit boek is erg goed te gebruiken voor een buddyread. Ik heb dit boek gelezen samen met Mary van Books Ever After. Het schaduwjaar roept zoveel vragen op en je kunt zoveel verschillende theorieën bedenken samen. Erg leuk om te doen.

Het schaduwjaar was helaas geen boek voor mij, maar misschien wel voor jou! Ik ben een van de enige die zo kritisch is over dit boek, dus misschien moet je het boek toch een kans geven.

Het schaduwjaar – Kim Liggett – Best of YA – 9789000369768 – 400 pagina’s – ★★★☆☆

7 Comments

  1. Jammer dat je het boek niet zo tof vond. Ik wil het boek nog steeds wel lezen en ben benieuwd of ik hem wel leuk vind. Ik heb stiekem ook hele hoge verwachtingen namelijk haha 🙂

    1. Helemaal mee eens! Het feministische is iets wat ik ook totaal niet terug zag.. Super jammer, want daar was ik juist heel erg nieuwsgierig door geworden. Iedereen benoemde het continu als een super feministisch boek, maar daardoor had ik hele andere verwachtingen van het boek.

  2. Oh wat jammer! Ik vond hem zelf wel echt heel erg leuk, maar ik snap wel wat je bedoelt met de tijdsprongen. Echter zat ik zo in het verhaal dat ik dat allemaal niet zo erg vond deze keer. Heb hem trouwens ook als buddyread gelezen, is inderdaad een goede als je je allebei aan de aantal pagina’s kan houden haha, dat was hier niet het geval.

    1. Haha, als je zo lekker in het verhaal zit, dan snap ik best dat je je niet aan het aantal pagina’s kan houden! Hebben jullie nog wel kunnen praten over theorieën? Of was het boek toen al uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge