Kletsen

Hoe mijn lezen door de jaren heen is veranderd

Rainbow bookshelves

Goodreads maakt lijstjes van de boeken die je per jaar gelezen hebt en zo kwam ik op het idee om eens terug te blikken. Hoe is mijn lezen veranderd? Lees ik nu heel andere genres dan in 2015? 

Goodreads

Sinds 2015 zit ik op Goodreads. Mocht je Goodreads nog niet kennen, dan is hier een korte uitleg. Op Goodreads kun je aangeven welke boeken je wil lezen, hebt gelezen of aan het lezen bent. Ook geeft de site je aanbevelingen op basis van je gelezen boeken en zijn er heel veel verschillende lijstjes over boeken te vinden. Op Goodreads kun je ook vrienden toevoegen en bekijken wat zij aan het lezen zijn.

Naar mijn idee is Goodreads echt dé plek voor boekenwurmen, en ik kijk elke dag wel even op de site.

2015

In 2015 las ik 11 boeken, waarvan er 7 voor school waren en 4 voor mezelf. Over dit jaar kan ik dus niet al te veel zeggen qua genres. Mijn favorieten van dit jaar waren: The circle (Dave Eggers), Doe maar alsof (Bridget Asher) en De engelenmaker (Stefan Brijs). Science fiction, Chick lit en Literatuur, lekker divers!

2016

2016 was het jaar dat ik het plezier in lezen weer helemaal terug vond. Ik las in dat jaar zelfs 85 boeken, wat een heel stuk meer was dan het jaar ervoor. Ik begon het jaar met de Alice in Zombieland boeken, die ik achter elkaar verslond. Wat een heerlijke serie! Ik wil ze altijd nog een keer herlezen, maar ben bang dat ze nu erg tegen vallen.

Verder las ik in 2016 erg veel young adult boeken, zoals de Vrees me trilogie, Simon vs, Fangirl en Anna & the French Kiss. Ik was heel erg op zoek naar wat ik nu eigenlijk leuk vond ik boeken. Ik begon in 2016 ook met het lezen van New Adult met behulp van de boeken van Colleen Hoover en Jennifer L. Armentrout. Nog steeds erg blij dat ik dat genre opgepakt heb, want ik ben er nu nog steeds fan van.

2017

In 2017 las ik iets minder boeken, doordat ik het erg druk had met mijn studie. Ik las nog steeds erg veel young adult en new adult, maar ik koos ook voor boeken buiten mijn comfort zone. Zo las ik non-fictie (Hygge en Lykke), maar ook poëzie (Milk and Honey).

Samen met de groep Books Ever After begon ik in de Calender Girl serie van Audrey Carlan, en ondanks dat deze serie ontzettend tegenviel, las ik toch door. Ik had het gevoel dat ik door moest lezen, want anders kon ik niet meepraten in de groep. Grote onzin natuurlijk, dat weet ik nu ook wel, maar in 2017 las ik meerdere boeken om die reden. Super zonde van mijn tijd, maar ondertussen was ik ook aan het uitzoeken wat ik eigenlijk leuke boeken vond.

2018

Ik besloot voor 100 boeken in een jaar te gaan, wat nog best wel een uitdaging bleek te zijn. Gelukkig waren er weer genoeg fantastische young adults en new adults om te lezen. Ook leerde ik in 2018 het genre feelgood kennen. Wat een heerlijke boeken zeg! Ik genoot enorm van Een jaar met jou (Julia Whelan), Duet met jou (Dani Atkins) en Stilte (Mia Sheridan).

Ik kwam er in 2018 ook achter dat ik enorm van contemporary verhalen houd. Verhalen die zich afspelen in de tegenwoordige tijd en in onze wereld. Fantasy vind ik soms ook heel fijn, maar lees ik toch een heel stuk minder, omdat ik de wereld soms erg moeilijk in elkaar vind zitten.

En… Ik begon in 2018 met mijn blog!

From Lukov with Love - Mariana Zapata recensie Marieke's Books.jpg

2019

En dit jaar? Dit jaar las ik weer voornamelijk new adult en feelgood. Ik heb echt mijn favoriete genres gevonden. Young adults heb ik ook nog wel gelezen, maar niet meer zo veel als de jaren hiervoor. Dit jaar heb ik heel weinig meegelezen met de groep Books Ever After, omdat ik mezelf vooral niks op wilde leggen. Ook heb ik dit jaar mezelf geen hoog leesdoel gegeven, zodat ik daar ook geen druk door voelde.

Favorieten dit jaar waren onder andere In een ander leven (Taylor Jenkins Reid) en From Lukov with Love (Mariana Zapata). Aan het einde van dit jaar zal er een uitgebreider artikel online komen met ál mijn favorieten. Nu al zin in!


Mijn lezen is de afgelopen jaren erg veranderd, zo lees ik nu vooral Feelgood en New Adult, de genres waar ik gek op ben. Ook lees ik nog nauwelijks boeken waarbij ik het gevoel heb dat ik het boek móet lezen. Lezen moet natuurlijk wel leuk blijven en niet als een verplichting gaan voelen.  

Ben jij de afgelopen jaren andere genres gaan lezen? Of ben je vooral bij hetzelfde genre gebleven?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge