Boekbloggen

Hoe vraag je recensieboeken aan?

How to: Boekbloggen | Marieke's Books

Toen ik net begon als boekblogger vond ik het maar een angstaanjagend om recensieboeken aan te vragen. Ondertussen zijn we een jaar verder en heb ik al meerdere boeken mogen lezen voor uitgeverijen. Ik ben verre van een expert op dit gebied, maar ik wilde toch mijn tips met je delen. 

Ik merk dat dit een onderwerp is waar eigenlijk niet echt over gepraat wordt in de boekwereld en dat vind ik erg jammer. Hoe moet je als beginnende blogger dan weten wat je moet doen? Daarom besloot ik toch een blogpost hierover te schrijven. Gewoon om je iets meer op weg te helpen. Maar onthoud; ik ben ook geen expert!

Tip 1: Ga niet bloggen voor de ‘gratis’ boeken

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Je zult niet vanaf het begin boeken toegestuurd krijgen. Daarnaast krijg je de boeken natuurlijk niet echt gratis. Je zult ze moeten lezen, promoten op social media en daarnaast ook nog een recensie/blogpost aan het boek weiden. Dat is best wel wat werk voor een ‘gratis’ boek. Houdt daar ook rekening mee.

Uitgeverijen willen daarnaast ook eerst iets meer zekerheid dat jij door blijft gaan met bloggen en daarom zullen ze je niet meteen iets toesturen. Dat sluit dan meteen aan bij tip 2.

Tip 2: Zorg ervoor dat je al een poosje blogt

Om uitgeverijen te laten zien dat je echt serieus bezig bent met bloggen, moeten er natuurlijk al wel blogposts online staan. Er is geen vaste tijd die je al moet bloggen voordat je recensieboeken mag aanvragen, maar bij mij was dat ongeveer 5-6 maanden. Om die maanden vol te krijgen zul je het bloggen dus wel echt leuk moeten vinden.

Tip 3 Zorg ervoor dat je ook al recensies online hebt staan

Recenseer een boek uit je eigen boekenkast, uit de bibliotheek of van een vriendin. Op die manier heb je al een voorbeeld voor de uitgeverijen: ‘Kijk, zo schrijf ik mijn recensies.’ Hiermee kunnen uitgeverijen kijken of jij bij hun past en of ze het zien zitten om met jou samen te werken.

Stel: Jij schrijft korte recensies, van maar 5 of 6 zinnen. Een uitgeverij bekijkt jouw recensies maar wil graag iemand die heel erg over hun boek kan uitweiden, dan is de kans dus klein dat ze jou kiezen. Een korte tip tussendoor is dan dus om ook veel tijd aan je recensies te besteden, omdat dat deels je ‘visitekaartje’ is voor de uitgeverij.

Tip 4 Trek de stoute schoenen aan

Oke, je blogt al een tijdje en hebt al een aantal recensies online staan. Tijd om te kijken of uitgeverijen met je samen willen werken. Maar hoe doe je dat? Je kunt blijven wachten totdat een uitgeverij jou opmerkt, maar dan kun je lang blijven wachten. Je kunt het ook zelf proberen.

In principe heeft elke uitgeverij een website. Zoek op die website naar een pers-e-mailadres. Meestal staat die bij contact vermeld.

Nu is het tijd om het mailtje op te zetten. Maar wat zet je daar in? Vergeet het boek dat je graag wil lezen niet te vernoemen, want daar mail je voor. Verder is het handig om jezelf voor te stellen. Wie ben je, hoe heet je blog, waar blog je over en wat is het publiek dat op je blog komt? Vaak vermeld ik ook mijn bezoekersaantallen en volgers op social media.

Nu alleen nog versturen, spannend!

Tip 5 Geef de moed niet op als je wordt afgewezen

De kans is groot dat je een ‘nee, dankje’ mailtje krijgt toegestuurd, of misschien wel helemaal niks terug krijgt.. Helaas, je bent het niet geworden! En nu? Gewoon lekker doorgaan met bloggen en het bij een ander boek nog een keertje proberen.

O en onthoudt, als een uitgeverij nu niet met je wil samenwerken, betekent dat niet dat ze nooit meer met je willen samenwerken. Probeer het over een paar maanden nog eens. Ga uitgeverijen alleen niet volspammen. Daar ben je zelf heel veel tijd mee kwijt en uitgeverijen vinden je dan echt niet in een keer wel geschikt.


Heb jij nog een gouden tip voor het aanvragen van recensieboeken? Iets waar je echt op moet letten bij het schrijven van een mailtje? Laat het hieronder weten. 

0 Comments

  1. Wat ik persoonlijk merk en echt heel jammer vind, is dat je Foto’s echt heel erg mooi moeten zijn. Mensen met mooie foto’s maken tegenwoordig meer kans lijkt het wel. Maar wat mij betreft draait het om de inhoud en niet om het plaatje.

    1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat zelf nog niet echt gemerkt heb, maar dat is wel iets om over na te denken. In mijn ogen draait het inderdaad ook vooral om de inhoud. Wat vond je van het boek en waarom raad je het wel/niet aan? Maar aan de andere kant kan een mooie foto er wel voor zorgen dat ik een boek opzoek. Soms heb ik geen tijd voor het lezen van de recensie, maar dan is de foto me wel opgevallen. Als ik het zo bekijk, dan snap ik wel dat een foto steeds belangrijker wordt. Maar ik blijf erbij dat de inhoud erg belangrijk blijft bij een boek promoten.

  2. Goed tips Marieke! Ik had een jaar geleden allemaal blogs gemaakt over recensie-exemplaren en veel komt inderdaad ook in je stukje voor 🙂 Zeker belangrijk om eerst veel te bloggen en recensies te schrijven, zo zien uitgeverijen wat ze kunnen verwachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge