Recensies

Italiaanse toestanden – Tamara Haagmans

Tamara Haagmans, een schrijfster die heel bekend is in ”feelgood-land”. Hoog tijd dus om haar boeken te leren kennen. Benieuwd wat ik van Italiaanse toestanden vond? Lees dan snel verder. 

Waar gaat ‘Italiaanse toestanden’ over?

Fleur heeft geen idee in wat voor toestanden ze terechtkomt als ze door haar werkgever naar Italië wordt gestuurd om de mysterieuze miljonair Stephano Visconti op te sporen en op te foto te zetten. Dat is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan, want het is tot nu toe nog geen enkel roddelblad gelukt om een goede foto van hem te maken.

Na enkele hopeloze pogingen om bij Stephano in de buurt te komen, komt Fleur in contact met Raoul, een oude bekende. Ze had niet gedacht hem ooit nog te zien. Het lot lijkt haar gunstig gezind, want hij blijkt Stephano’s chauffeur te zijn! In de hoop dat ze via Raoul bij Stephano in de buurt kan komen, gaat ze met hem op date. En stiekem vindt ze dat eigenlijk helemaal niet erg…

Wat vond ik er van?

Tot nu toe heb ik alleen nog maar korte verhalen van Tamara Haagmans gelezen. Aan het begin van 2021 luisterde ik naar De Kreeft, maar dat verhaal kon me nog niet helemaal overtuigen. Ik was nog niet helemaal zeker of Haagmans een schrijfster voor mij zou zijn. Waar ik bij De Kreeft nog twijfelde, maakte ze het met Italiaanse toestanden helemaal goed. Dit verhaal sleepte me mee en de schrijfstijl was heel erg fijn. Ik zag het verhaal echt voor me en waande me samen met Fleur in Italië.

Ondanks dat het verhaal kort was, was het toch compleet en zat het goed in elkaar. Natuurlijk ging het verhaal snel, maar het voelde nooit te snel. Dingen werden aangehaald en netjes afgehandeld, de achtergrondverhalen klopten. Ook vond ik de insteek van het verhaal lekker origineel. Het voelde niet als een dertien in een dozijn verhaal, wat erg positief is.

Het verhaal is heerlijk luchtig en zomers. Een aanrader om in de zomer te lezen in het zonnetje. Maar ook zeker een aanrader om te lezen als het regent. Of zelfs als het sneeuwt. Wat ik wil zeggen: deze novelle is altijd een goed idee.

Waar Haagmans mij met De kreeft nog niet overtuigd had, heeft ze dat nu zeker. Dit is een schrijfster die op mijn lijstje met favoriete Nederlandse schrijfsters komt en ik ga zeker meer van haar lezen.

Italiaanse toestanden – Tamara Haagmans – Luitingh Sijthoff – 87 pagina’s – ★★★★☆

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge