Recensies

Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman

Mijn eerste kerstboek van het jaar! Een boek waarin de hoofdpersoon telkens dezelfde dag herbeleeft. Dat kan óf heel erg leuk zijn óf echt te veel herhaling. In de Langste. Kerst. Ooit. zit deze trope ook. Benieuwd wat ik van dit boek vond? Lees dan snel verder. 

Waar gaat het boek over?

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar organiseert ze op eerste kerstdag een uitgebreid diner voor een select groepje vrienden en familie, dat ze tot in de puntjes plant. Als ze ’s avonds in bed ligt, denkt ze ieder jaar: ‘Was het maar elke dag kerst.’

Maar dit jaar loopt alles in de soep. Haar dure glazen sneuvelen, er komt meer dan één ongenode gast opdagen en tot overmaat van ramp breken de vliezen van haar zus tijdens het hoofdgerecht. Misschien is het dus toch wel fijn dat het niet écht elke dag kerst is.

En dan wordt Noëlle de volgende dag wakker… Op eerste kerstdag.

Wat vond ik er van?

Ik heb dit boek via Storytel geluisterd en dat is een enorme aanrader! Lisette heeft zelf het boek ingesproken en het is een feestje om naar haar te luisteren. De afgelopen tijd ben ik niet zo consistent wat lezen betreft, maar dit boek pakte ik er toch vaak bij. Juist omdat het zo leuk is voorgelezen.

Daarnaast heeft Lisette een erg vermakelijke schrijfstijl, vol humor. Ik moest meerdere keren grinniken om de woordgrapjes die ze gebruikt. Door haar vlotte schrijfstijl, vloog ik ook door het boek heen.

Naast alle lovende woorden voor Langste. Kerst. Ooit., heb ik ook nog een kritiekpuntje. Misschien duurde dit boek toch een eerste kerstdag te lang voor mij. Doordat Noelle continu terugkomt op eerste kerstdag, zijn er ook veel gesprekken die hetzelfde verlopen of dingen die continu fout gaan. En na een poosje had ik toch zoiets van: ‘alwéér!’. De laatste twee dagen van het boek zijn wel weer compleet anders, waardoor het verhaal toch een leuke wending kreeg.

Deze manier van verhaal vertellen is wel goed om de personages beter te leren kennen. Zelfs als er elke dag bijna hetzelfde gebeurt. Vooral Noëlle en haar drijfveren zijn duidelijker, maar je ziet ook meer van haar familie en alle gasten die langskomen.

Ik vond dit boek echt een heerlijk kerstboek! Echt een aanrader om in deze periode van het jaar te lezen en dit boek mag niet missen op je kerstboekenlijstje. Na het lezen van dit boek, ben ik er van overtuigd dat ik meer van Lisette Jonkman moet gaan lezen. 

Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman – Luitingh-Sijthoff – 400 blz –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge