Recensies

Loveboat, Taipei – Abigail Hing Wen

Loveboat, Taipei - Abigail Hing Wen recensie

Afgelopen december was ik in Londen. Natuurlijk kon ik het niet laten en moest ik even de boekwinkel in. Daar kwam ik Loveboat, Taipei tegen. Ik had het boek al een paar keer voorbij zien komen op Twitter, maar in principe zou het boek pas 7 januari uitkomen. De blauwe randjes aan de pagina’s maakten dat ik het boek nog liever wilde hebben. Dolblij dat ik het boek daar al zag liggen, besloot ik het mee te nemen. 

Waar gaat Loveboat, Taipei over?

Ever wordt door haar ouders de hele zomer naar Taiwan gestuurd om daar Mandarijn te studeren. Hier komt ze terecht bij andere jeugd die ontzettend hard hun best doen voor school. De jeugd die zich precies zo gedraagt als dat haar ouders zouden willen dat zij zich zou gedragen. Hier komt ze ook Rick Woo tegen. De jongen die naar Yale mag en al sinds zijn negende in de kranten komt te staan om zijn prestaties. De jongen die als maatstaf wordt gebruikt door Ever’s ouders.

Haar ouders weten alleen niet dat het programma bekend staat als Loveboat. Dat de jongeren meer naar clubs gaan dan dat ze kalligrafie oefenen en waar ze slangenbloed sake drinken in plaats van naar heiligdommen gaan.

Voor het eerst in haar leven is Ever vrij en ze is van plan al de regels van haar ouders te breken. Maar hoe ver kan ze gaan voordat ze haar eigen hart breekt?

Loveboat, Taipei - Abigail Hing Wen recensie

Wat vond ik er van?

Dit is zo’n fijn boek! Ik heb echt van elk moment genoten. Ik las het boek en luisterde ondertussen naar het luisterboek op Scribd. Dit was zo’n goede combinatie! Het boek bevat af en toe Chinese tekst en nu werd dat zelfs voorgelezen waardoor ik meteen een idee had van de uitspraak. Kijkend naar de tekens werd ik er zelf namelijk niks wijzer van. Geen idee hoe je het uitspreekt, maar gelukkig had ik daar de voorlezer voor.

Loveboat, Taipei zit boordevol karakterontwikkeling.

Ever leert zoveel over zichzelf in de tijd dat ze in Taiwan is. Ze leert over vriendschappen, liefde en familie. Daarnaast leert ze ook meer over zichzelf. Wil ze wel arts worden, wat haar ouders altijd aangemoedigd hebben? Wil ze zich wel zo kleden als dat haar ouders willen? Niet alleen Ever ondergaat een grote ontwikkeling. Alle jongeren waar je over leest maken een ontwikkeling door. Heel mooi om te zien hoe ze met z’n allen groeien en meer leren over wie ze willen zijn.

Wat ik ontzettend fijn vind aan dit boek, is dat het veel om vriendschap draait. Al snel leren we Megan kennen. Zij is Ever’s vriendin thuis in Ohio. Ze speelt geen grote rol in het boek, maar komt toch regelmatig nog even terug. Daarnaast natuurlijk Sophie, Rick, Xavier, Marc, Debra en zo kan ik er nog veel meer opnoemen. De relaties met iedereen waren heel knap verweven door het verhaal en de achtergrondverhalen van de zijkarakters kwamen duidelijk naar voren. Ze waren bijna net zo belangrijk als het verhaal van Ever.

Andere culturen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik veel binnen mijn eigen cultuur lees. Veel boeken die ik lees gaan over de Amerikaanse of West-Europese cultuur, die nooit heel veel van mijn eigen wereld verschilt. Bij Loveboat, Taipei was dat totaal anders. Ten eerste speelt het boek zich af in Taiwan, een land waar ik weinig van af weet. Daarnaast leert Ever Mandarijn, een taal die ik niet kan spreken, laat staan lezen. Ondanks dat haar wereld zo ver van mijn wereld af ligt, vond ik het erg leuk om over haar cultuur te leren. Misschien vond ik het boek om die reden juist wel heel goed.

Loveboat, Taipei zette me aan het denken en heeft me doen inzien dat er meer is dan mijn eigen cultuur. Natuurlijk wist ik dit al wel, maar ik ben er niet echt actief mee bezig. Door dit boek wil ik er wel meer mee bezig gaan. Boeken over andere culturen lezen, met POC (person of colour) karakters, geschreven door own voices auteurs. Dit boek was een mooi begin en hopelijk vind ik nog veel meer boeken over andere culturen.

Ben je opzoek naar een young adult die je een kijkje geeft in een andere cultuur? Een young adult vol met karakterontwikkeling? Dan is Loveboat, Taipei echt iets voor jou!

Loveboat, Taipei – Abigail Hing Wen – HarperTeen – 432 pagina’s – ★★★★★

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge