Kletsen

Meerdere boeken tegelijk lezen

boekenstapel

Een boek uitlezen doe ik in ongeveer een week. Maar meestal halverwege die week heb ik zin in een ander boek. Ik begin dan naast mijn eerste boek ook nog een tweede (en soms zelfs een derde). Sommige mensen doen het niet, omdat ze bang zijn dat de twee verhalen door elkaar gaan lopen. Natuurlijk is dat voor ieder persoonlijk verschillend. Maar bij mij gebeurt dit bijna nooit en ik kwam erachter dat er een trucje is waardoor het bij mij wel werkt. Wat ik namelijk doe is.. 

Verschillende genres naast elkaar lezen

Neem bijvoorbeeld een fantasy boek en een contemporary. Doordat de werelden zo van elkaar verschillen, hou je het wel uit elkaar. Zorg er alleen wel voor dat de hoofdpersonen in beide boeken niet hetzelfde heten, dan wordt het wel verwarrend.

Of lees een non-fictie en een fictie boek naast elkaar. Als je het verhaal van het fictie boek even ‘zat’ bent, dan kun je verder lezen in het non-fictie boek. Als je bijvoorbeeld een boek hebt zoals Hygge kiest, daarin kun je gerust zo af en toe een paar bladzijdes lezen. (Daarnaast is dat boek ook nog eens geweldig mooi vormgegeven, zeker een aanrader!)

Waarom lees ik meerdere boeken tegelijk?

  • Altijd een boek bij de hand. Meestal lees ik een fysiek boek en een e-book naast elkaar. Zo ook nu. Ik ben op het moment van schrijven bezig in De Glazen Troon (fysiek) en in Het Ongeluk Project (e-book van de bibliotheek). Als ik ergens moet wachten, dan komt het e-book goed van pas. Maar ben ik lekker thuis, dan lees ik verder in het fysieke boek.
  • Afwisseling is fijn! Als ik de fantasywereld uit De Glazen Troon even zat ben, dan pak ik mijn andere boek erbij. Op deze manier hoef ik niet continu in dezelfde wereld te zijn en kan ik er zelf voor kiezen om te switchen.
  • Meer boeken lezen. Door het lezen van meerdere boeken tegelijk lees ik ook meer. Er zijn nog zoveel mooie boeken die ik ooit gelezen wil hebben en op deze manier heb ik het idee dat ik meer boeken kan lezen en dat mijn TBR ook sneller slinkt.
  • Meestal zijn ze tegelijk uit. En dat betekent dat ik dan meteen weer 2 nieuwe boeken kan gaan kiezen, yay! Twijfelen tussen 2 boeken hoeft dan niet meer, ik neem ze gewoon alle twee. En doordat ze meestal tegelijk uit zijn, kan ik ook meteen 2 nieuwe recensies inplannen op mijn blog.

Maar heel soms gaan de verhalen toch door elkaar lopen. Of dan laat ik een boek heel lang aan de kant liggen, omdat de andere veel leuker blijkt te zijn. Of dan ben ik in een keer heel weinig thuis en lees ik veel meer op mijn telefoon. En multitasken, dat blijkt dus niet te kunnen, dus misschien is dit helemaal niet de efficiëntste manier van lezen en lees ik hierdoor juist minder boeken. Wat ik wel weet is dat ik het (meestal) fijn vind om te doen, dus ik ga er lekker mee door.

Lees jij meerdere boeken tegelijk? Waarom wel of niet?

 

0 Comments

  1. Ben het hier echt mee eens! Ik lees meestal 2 boeken tegelijk, soms 3 en als ik buddy-reads doe wel 4. Heerlijk die afwisseling, en je weet ook of je een boek ECHT fantastisch vindt, omdat je het niet kon wegleggen, ook al las je er andere leuke boeken naast!

  2. Leuk om te lezen! Ik lees af en toe meerdere boeken naast elkaar, aangezien ik vaak boeken lees voor mijn studie, maar ook graag iets voor ‘mijzelf’ wil lezen, ook luister ik daarnaast vaak naar een luisterboek.

    1. Een luisterboek is inderdaad ook handig als je meerdere boeken tegelijk wil lezen! En ik snap dat wel, graag ook een boek voor jezelf lezen. Moet je veel literatuur lezen voor je studie dan? Of veel studieboeken?

    1. Lezen in de vakantie vind ik persoonlijk ook het fijnst. Dan heb je geen andere verantwoordelijkheden en kun je helemaal in een boek duiken. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge