Tips

Netgalley, de site voor gratis boeken

Netgalley, een naam die ik af en toe voorbij zag komen op Goodreads. Maar ik had geen idee wat het inhield. Totdat ik ging googelen. En wat blijkt? Via Netgalley kun je gratis de nieuwste boeken lezen. Maar hoe werkt die site?

Via Netgalley kun je ARCs aanvragen. Zodra de uitgeverij jouw aanvraag goedkeurt, kun je het boek downloaden en beginnen met lezen.

Wat zijn dat: ARCs?

ARC staat voor Advanced Reader’s Copy, wat neerkomt op een kopie van het boek dat je voor de publicatiedatum mag lezen. Aan jou de eer om dat boek te gaan lezen. Zodra je het boek uit hebt, verwacht de uitgeverij nog wel een review van jou. Deze review moet je op Netgalley zelf plaatsen, maar mag je ook op andere sites plaatsen (duh, extra reclame voor het boek).

Netgalley

Feedback Ratio

Op Netgalley wordt er wel bijgehouden hoeveel boeken je aanvraagt en hoeveel je daarvan recenseert. Dit samen vormt jou feedback ratio. Dit getal moet boven de 80% blijven als je kans wil blijven maken op boeken. Het is dus niet mogelijk om maar al de boeken aan te vragen die je leuk lijken en dan uiteindelijk niks te lezen. In principe zou je dit een keer kunnen doen, maar daarna is de kans miniem dat een nieuwe aanvraag wordt goedgekeurd.

Het enige nadeel:

Er zijn geen Nederlandse uitgeverijen die eraan meedoen. Dus alle boeken die je kunt aanvragen zijn in het Engels of een andere taal. De recensie die je schrijft, moet ook in het Engels, want anders heeft de site niks aan jouw recensie. Maar zolang je de Engelse taal een beetje beheerst, is dit goed te doen kan ik je vertellen.

Mijn eigen ervaring

Ik vind het erg leuk om zo af en toe een boek van Netgalley te lezen. Ik ben al veel (voor mij) onbekende auteurs tegen gekomen die toch een super leuk boek hadden geschreven. Zo las ik The art of french kissing en dat boek was echt geweldig! Maar ook The One Memory of Flora Banks mocht ik voor de publicatie datum lezen. En nadat ik die uit had, zag ik het boek in een keer heel veel voorbijkomen op Instagram en Goodreads. Super cool!

Was jij al bekend met Netgalley? Zo niet, lijkt het je wat??

 

 

 

0 Comments

  1. Ik zou er aan toevoegen dat uitgeverijen wel kijken naar hoeveel reach je hebt op je blog en social media. Dus als je populaire boeken wilt aanvragen zal je meer moeten doen dan alleen een review plaatsen op netgalley na het lezen. 🙂 Sommige uitgeverijen verwachten ook dat je blog/social media compleet in het engels is anders dan zullen ze je aanvraag niet accepteren. Je kan altijd op hun profiel kijken en zien wat hun voorkeuren zijn. Sowieso zijn er ook veel boeken die wij als europeanen niet kunnen aanvragen vanwege de land restrictie. Dan helpt het wel als je naar uk netgalley gaat. Sommige boeken kun je daar dan wel aanvragen (al is de selectie over het algemeen wel wat kleiner). 🙂 Zo heb ik Spinning Silver bijvoorbeeld voor publicatie kunnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge