Recensies

Over vijf jaar – Rebecca Serle

Gaan slapen en dan in een droom een glimp opvangen van je leven over 5 jaar. Maar het was alleen maar een droom, toch? In Over vijf jaar overkomt het Dannie. Benieuwd hoe ze er mee om gaat? Lees dan snel verder. 

Waar gaat Over vijf jaar over?

Advocate Dannie Kohan durft wel te voorspellen hoe haar leven er over vijf jaar uit zal zien. Ze heeft net een succesvol sollicitatiegesprek gehad voor haar droombaan en diezelfde dag vraagt haar vriend haar ten huwelijk. Ze valt ’s avonds dan ook volkomen gelukkig in slaap. Maar die nacht droomt ze dat ze wakker wordt in een ander appartement, met een andere ring om haar vinger en naast een compleet andere man. De televisie staat aan en ze ziet de datum. Het is dezelfde nacht, 15 december, maar dan in 2025. Vijf jaar later.

Het is maar een droom, denkt Dannie, en ze doet haar best om hem te vergeten. Totdat ze vierenhalf jaar later de nieuwe vriend van haar beste vriendin ontmoet. Het is de man uit haar droom, ze weet het zeker. Over vijf jaar is een liefdesverhaal, boordevol geluk en hartzeer. Maar het is zeker niet een liefdesverhaal zoals je dat denkt te kennen.

Wat vond ik er van?

Het concept van dit boek is heel tof. Dannie heeft net een geweldige dag achter de rug, een succesvol sollicitatiegesprek gehad en net verloofd met haar vriend. Zodra ze gaat slapen, ziet ze een glimp van haar leven over 5 jaar. Ze houdt zichzelf voor dat dit maar een droom is, want ze zou haar vriend/verloofde toch nooit verlaten? Waarom zou ze dat doen als hun leven nu zo perfect is?

Dannie is een hoofdpersoon waar ik maar moeilijk een band mee kon krijgen. Ze is ontzettend carrièregericht, houdt ontzettend van haar baan en geeft haar sociale leven daar graag voor op. Dannie is precies het tegenovergestelde van mij. Ik vond haar aan het begin niet zo leuk, maar ze maakte best wel een groei door, waardoor ik haar meer ging waarderen. Ze ontdekt steeds meer wat ze belangrijk vind ik haar leven en ze ging ook meer zelf nadenken, in plaats van doen wat ze dacht dat ze moest doen.

Dit verhaal behandelt grote onderwerpen. Mocht je de triggerwarnings willen weten, selecteer dan even de volgende tekst: ” Wees gewaarschuwd voor het verliezen van een geliefde en uitgebreide beschrijvingen van kanker en de behandeling daarvan. Ook wordt er over een schijnzwangerschap gesproken. ”

Op het internet is vorig jaar, tijdens de Goodreads Choice Awards, discussie ontstaan over dit boek. Het deed mee in de romance-categorie, maar je moet weten dat geen typisch schattig romance-verhaal is. Het is meer een roman en dat moet je wel weten voordat je aan dit boek begint, anders kun je nogal teleurgesteld raken. Het is zeker wel een boek over liefde, maar niet zoals in andere romantische/feelgood boeken.

De eerste helft van dit boek vond ik nogal langzaam. Het verhaal kabbelde een beetje voort, personages werden voorgesteld en Dannie heeft haar droom. Pas halverwege ging het tempo omhoog en ging ik het boek meer waarderen. Het verhaal werd interessanter en ik vroeg me echt af hoe de schrijfster alle eindjes aan elkaar ging knopen. Dit werd heel mooi gedaan, al vond ik het einde wel een beetje een anticlimax. Toch paste het einde ook wel goed bij de rest van het verhaal.

Over vijf jaar is geen typisch liefdesverhaal, maar wel een prachtige roman over liefde, vriendschap en jezelf leren kennen. 

Over vijf jaar – Rebecca Serle – vertaald door Hien Montijn – uitgeverij Cargo – 256 pagina’s – ★★★☆☆

Ik heb dit boek mogen ontvangen als een recensie-exemplaar, waarvoor dank! Dit heeft op geen enkele manier invloed gehad op mijn mening. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge