Recensies

In mijn hoofd – Sharon Draper

Een boek over een meisje met cerebrale parese, daar had ik nog nooit eerder over gelezen. Eerlijk gezegd wist ik zelfs niet zo goed wat het was. En dat terwijl er elk jaar in Nederland zeker 400 kinderen worden geboren die deze aandoening hebben. Hoog tijd om me er eens meer in te verdiepen. Samen met Odette ging ik dit boek buddyreaden. 

Waar gaat In mijn hoofd over?

Dit verhaal gaat over een heel stoer meisje, genaamd Melody. Ze kan niet praten, ze kan niet lopen en ze kan niet schrijven. Melody heeft cerebrale parese, een hersenaandoening. Maar Melody heeft ook een fotografisch geheugen en ze is de slimste van haar hele school. Dit kan ze alleen aan niemand vertellen. Melody weigert zich te laten definiëren door haar ziekte en zal dat aan iedereen laten weten… hoe dan ook.

Wat vond ik er van?

Dit boek is zo ontzettend belangrijk! Het opent je ogen en laat je op een andere manier naar de wereld kijken. Dat deed het in ieder geval wel bij mij. Daarnaast bevat dit boek echt de meest hartverscheurende quotes, zoals:

”Soms vragen mensen niet eens naar mijn naam, alsof het niet belangrijk is hoe ik heet. Dat is het wel. Ik heet Melody.” (p12)

Melody is een meisje dat ik al snel in mijn hart gesloten had. Ze kan niet praten, maar dat stopt haar niet. Ze weet altijd wel een manier te vinden om duidelijk te maken wat ze wil. En zo niet, dan bedenkt ze wel een andere manier om het duidelijk te maken. Maar soms lukt het toch niet en wordt ze totaal niet begrepen. Wat is het toch ontzettend frustrerend om niet te kunnen vertellen wat je wil, dat merk je ook aan Melody. Maar wat een voorbeeld is ze en wat een doorzettingsvermogen heeft ze. Melody kan niet praten, maar dat betekent niet dat ze dom is. En ze is vastberaden om dat te gaan bewijzen ook.

” U en uw man kunnen verdergaan met uw leven zonder de zorg voor haar als last. In de loop van de tijd zullen haar herinneringen aan u vervagen.” (p28)

Bovengenoemde quote komt van een dokter waar Melody’s intelligentie getest wordt. Hoe kun je als arts zo’n opmerking maken?! Ik werd er helemaal stil van. Stil, maar ook boos. Hoe durft hij?

Naast alle narigheid die Melody meemaakt, maakt ze ook een heleboel toffe dingen mee. Er zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige mensen in haar directe omgeving. Haar ouders en ook de buurvrouw. Wat een liefelijke mensen zijn dat zeg. Ik werd helemaal blij als deze personages weer in het boek voorbij kwamen.


Dit boek moet je lezen! Het is hartverscheurend, maar tegelijkertijd hartverwarmend en o zo belangrijk. Melody is een meisje dat ik niet snel zal vergeten en ik ben erg blij dat ik een kijkje in haar hoofd heb mogen nemen. 

In mijn hoofd – Sharon Draper – Blossom Books – ISBN:9789463491570 – 284 pagina’s – ★★★★★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge