Recensies

Review: Animal Farm van George Orwell

Animal Farm George Orwell

Dit jaar wil ik meer klassiekers gaan lezen. Alleen lees ik die nooit, dus waar moet ik gaan beginnen? Ik besloot de e-bookapp van de bibliotheek in te duiken en stuitte daar op Animal Farm. Ik besloot deze meteen te lenen en begon ’s avonds laat met lezen. Maar wat vond ik van mijn eerste klassieker?

De blurb:

As ferociously fresh as it was more than a half century ago, this remarkable allegory of a downtrodden society of overworked, mistreated animals, and their quest to create a paradise of progress, justice, and equality is one of the most scathing satires ever published. As we witness the rise and bloody fall of the revolutionary animals, we begin to recognize the seeds of totalitarianism in the most idealistic organization; and in our most charismatic leaders, the souls of our cruelest oppressors.

Eindelijk heb ik deze klassieker gelezen en ik snap heel waarom dit een klassieker is. George Orwell weet door middel van een fabel heel goed zijn punt duidelijk te maken. Hij levert kritiek op de wereld, maar doordat het in fabel-vorm gebeurt, kan hij zichzelf gewoon uiten.

Het verhaal gaat over een boerderij waarvan de dieren een revolutie beginnen. Ze zijn het zat om onderdrukt te worden en de dieren gaan, onder leiding van de varkens, zelfstandig leven.

Alle dieren zijn gelijk

Maar sommige dieren zijn meer

Gelijk dan andere dieren

En dan die beroemde quote. Met deze quote (en het hele boek) uitte George Orwell zijn kritiek op de maatschappij en dan vooral de Russische revolutie. Dit boek zit vol met metaforen en die maken het boek ook zo bijzonder. Het boek las snel weg en voor ik het wist was hij al uit.

Ik ben heel erg verrast na het lezen van deze klassieker en ga dan ook snel weer een andere klassieker proberen. Misschien begin ik binnenkort aan Pride en Prejudice. Die staat echt al een eeuwigheid op mijn TBR.

★★★★☆

Animal Farm – George Orwell – 122 pagina’s – Penguin Books –  €10,99

0 Comments

  1. Ik lees ook graag klassiekers al kom ik er niet zo vaak aan toe als ik zou willen. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Jane Eyre’. ‘Animal farm’ heb ik gek genoeg al een tijdje in mijn bezit, maar ik pak toch steeds weer een ander boek. Hopelijk kom ik er toch snel aan toe want door deze recensie krijg ik er wel zin in im hem te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge