Recensies

Review: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – ROSE stories

Recensie: Bedtijdverhaen voor rebelse meisjes - ROSE stories | Marieke's Books

Een keer of 4. Zo vaak heb ik al met dit boek in mijn handen gestaan in de boekhandel. Het klonk zo ontzettend goed! Maar ik was bang dat het te kinderachtig zou zijn of dat het toch niet bij mij zou passen. Toen kwam ik het boek tegen in de bibliotheek en besloot ik het toch maar te proberen. 

Wat is dit voor een boek?

Dit is een boek vol met inspirerende verhalen over vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan Jane Austen, Cleopatra of Coco Chanel. Deze vrouwen hebben allemaal stuk voor stuk de wereld een beetje veranderd. Dit hebben ze gedaan als schrijfster, piraat of wetenschapper bijvoorbeeld. Naast de bekendere vrouwen, zijn er ook een heel aantal onbekende vrouwen opgenomen in dit boek.

Naast elk verhaal staat een illustratie die bij het verhaal past. Deze illustraties zijn gemaakt door 60 vrouwen van over de hele wereld. Dit zorgt er dan ook voor dat de illustraties erg van elkaar verschillen.

Wat vond ik ervan?

Ik vind dit een erg inspirerend boek. Het is prachtig vormgegeven en de tekeningen hebben ook echt meerwaarde bij het verhaal. Door de vele verschillende vrouwen is er altijd wel een verhaal dat je erg aanspreekt. De vrouwen die besproken worden komen niet allemaal uit de vorige eeuw. Nee, er zitten zelf vrouwen bij uit de 6e eeuw.

Mijn favoriete verhaal is het verhaal van Ada Lovelace. Zij leefde van 1815 tot 1852 en woonde in het Verenigd Koninkrijk. Ada hield ontzettend veel van machines en wilde heel erg graag kunnen vliegen. Ze schreef een prachtig boek over alles wat ze had gevonden in haar onderzoeken naar vliegen. Op een bal kwam Ada Charles tegen. Charles nodigde haar uit om te komen kijken naar een machine die hij had ontworpen dat automatisch kon optellen en aftrekken. Ada wilde na het zien van dat apparaat nog veel meer. ‘Wat nou als het ook muziek kon maken? En als het ook letters tevoorschijn kan toveren in plaats van alleen maar cijfers?’ Ada schreef het allereerste computerprogramma in de geschiedenis .

Ada Lovelace - Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes | Marieke's Books
Dit is de afbeelding die er bij Ada staat. Is het niet prachtig?

Wel vond ik soms de verhalen iets te simpel. Ik snap dat dit boek ook voor een jonger publiek toegankelijk moet zijn, dus zo erg vond ik het niet. En ik ben prima in staat om dan even te googelen en dan alsnog het volledige verhaal op te zoeken. Maar ik vond het wel jammer dat dat bij heel veel verhalen gebeurde. Sommige verhalen waren gewoon echt niet compleet, waardoor het een beetje een gek verhaal was.

Maar desalniettemin is dit een ontzettend grote aanrader. Dit boek is erg geschikt om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – ROSE stories – 212 pagina’s – ISBN 9082470136 – €19,95 – ★★★★☆

 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge