Recensies

Review: Bitterzoet verleden – Els van Wageningen

Een rondje kringloop. Heerlijk vind ik dat! Even neuzen tussen alle boeken en zoeken naar pareltjes die mee naar huis mogen. Zo nam ik Bitterzoet verleden pas mee uit de kringloop. Het verhaal klonk tof, maar ik kon geen recensies lezen op Goodreads omdat het boek daar niet was toegevoegd. Dan maar op goed geluk mee naar huis nemen. 

De blurb

Else-Marie Verbeke is door haar man op een botte manier aan de kant geschoven en daar heeft ze het erg moeilijk mee. Gelukkig vindt ze afleiding in haar werk in de massagepraktijk, die ze samen met twee studievriendinnen runt. Langzamerhand pakt ze de draad van haar leven weer op. Maar dan belandt Marion van der Laan op haar behandeltafel. Uit Marions dossier blijkt dat Else-Marie en zij in hetzelfde dorp zijn geboren. Verdrongen jeugdherinneringen komen weer boven. Else-Marie confronteert Marion hiermee, maar Marion reageert heel laconiek. Dat valt bij Else-Marie zo verkeerd, dat ze in een vlaag van verstandsverbijstering overgaat tot iets afschuwelijks. Aanvankelijk voelt ze zich opgelucht, maar de opluchting verdwijnt al snel…

Mijn oordeel

Voordat ik begin, wil ik even zeggen dat ik echt blij ben dat er van de meeste boeken recensies online te vinden zijn. Want als ik van te voren een recensie had gelezen, was ik vast niet aan dit boek begonnen. Het is een dun boek, maar 192 bladzijdes, maar toch moest ik mezelf er soms echt doorheen slepen.

Ik hoopte met dit boek een spannend verhaal te krijgen. Een verhaal waarin duidelijk werd wat ze gedaan had. Maar dat kreeg ik zeker niet. De blurb lijkt heel spannend, maar daar draait het verhaal eigenlijk niet om. Het verhaal draait vooral om Else-Marie, haar relatie met haar vriendinnen en de liefde. En de liefde is dan ook nog eens insta-love.. En dat is juist zo jammer. En datgene waar naar gehint wordt in de blurb? Dat wordt op de eerste bladzijde al verteld. Je hoeft dus niet lang te wachten totdat je dat weet. Dat is dan weer een pluspunt.

Haar relatie met haar ‘vriendinnen’ was ook echt verschrikkelijk om over te lezen. Aan het begin van het boek wordt er gezegd dat de meiden heel erg close zijn, maar daar is echt niks van te merken. De meiden lijken eerder verre bekenden die toevallig samen werken. En een snibbige opmerkingen gaan er continu heen en weer. Nee, dit voelt niet als een groepje vriendinnen aan.

Zet Else-Marie in een boekhandel of bibliotheek, en je hebt geen kind aan haar. Ik vergeet de tijd dus helemaal, zo ben ik verdiept in het zoeken naar geschikte boeken.

Hier kon ik me nog wel in vinden, maar dit is dan ook het enige moment dat ik een beetje sympathie voor de hoofdpersoon had. Verder kan ik me echt niet in haar verplaatsen. Ook switchen we gedurende het hele verhaal van zij naar ik, wat erg verwarrend is.

Else-Marie is een vrouw van midden 30, maar wat weinig algemene kennis heeft zij! Zelfs de meest simpele dingen weet ze niet. Er was 1 passage in het stuk, waarbij ik zelfs twijfelde of ze geen kind van 6 was. In dat gedeelte gaat het over voorbehoedsmiddelen en Else-Marie zegt dat ze een spiraaltje heeft. Haar vriendin Yvonne schiet dan in de lach en zegt. ‘Dat is om zwangerschap te voorkomen, maar tegen een soa helpt dat niet hoor.’ Hierna vraagt Else-Marie: ‘Een soa? Wat is dat nu weer?’. Hoe kan dat? Hoe kun je 35 zijn en niet weten wat een soa is. Dat leert iedereen toch op school? Toen ik dit eenmaal las, moest ik echt wel even lachen.

Dus.. Dit was geen succes. Ik kan het boek dan ook niks anders dan 1 ster geven. Op naar een leuker boek!

★☆☆☆☆

Bitterzoet verleden – Els van Wageningen – Zomer & Keuning – 192 bladzijdes – €13,95

 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge