Recensies

Review: Café Zon & Zee van Jenny Colgan

Dit boek zag ik vaak voorbijkomen op Goodreads. Ik wilde hem wel lezen, maar hij had niet de hoogste prioriteit. Het boek mocht mee op vakantie, daar zou ik ‘m wel lezen. En dat deed ik dan ook. Wat een heerlijk zomerboek!

De blurb

Eindeloze lege stranden, prachtige natuur, waarom zou je zo’n plek verlaten? Flora McKenzie weet zeker dat het goed was om het kleine Schotse eiland waar ze is opgegroeid te verruilen voor de anonimiteit van de grote stad.

Maar als ze voor haar werk ineens terug moet naar huis, staat ze weer oog in oog met haar luidruchtige familie, en met haar verleden. Met behulp van een kookschrift van haar overleden moeder ontdekt Flora haar liefde voor koken en ze opent een pop-uprestaurant in een stoffig roze pandje aan de haven. 

Nu alleen nog bedenken waar haar toekomst eigenlijk ligt…

Café Zon & Zee is een heerlijk vertelde, geestige roman met een flinke dosis romantiek en eilandgevoel: de perfecte roman voor een avondje op de bank met een pot thee. Jenny Colgan is een van nature grappige schrijfster die personages creëert waar je van gaat houden en die nog lang bij je blijven, ook als je het boek uit hebt.

WhatsApp Image 2018-08-15 at 14.14.43

Mijn oordeel

Dit is echt een heerlijk vakantieboek! Je hoeft niet te veel na te denken en het leest ontzettend makkelijk. Voor je het weet ben je al over de helft.

De karakters

Het verhaal draait om Flora. Voor haar werk moet ze terug naar het eiland Mure, waar ze is opgegroeid. Hier heeft ze totaal geen zin in, maar ze gaat toch. Ze komt erachter dat ze dezelfde passie voor koken heeft als haar moeder en ze opent een pop-uprestaurantje. Flora is een tof hoofdpersoon. Ze is ontzettend eigenwijs en neemt niks van andere mensen aan. Ook heeft ze altijd wel een weerwoord klaar. Daarnaast is Flora een enorme lieverd. Diep van binnen wil ze gewoon voor iedereen zorgen. Ik vond Flora een sympathiek personage en ik voelde me heel erg verbonden met haar.

De familie van Flora vond ik echt geweldig. Door de dood van hun moeder zijn ze allemaal heel close geworden en dat was goed te merken. De vader van Flora is een man vol verdriet, maar wel een persoon die weet waar hij voor staat.

De love-interest van Flora begreep ik trouwens niet. Ik vond hem echt verschrikkelijk en ik baalde dan ook dat ze hem zo leuk vond. Ik zie echt niet wat er zo leuk is aan zijn personage.

Bladzijde 250… het pop-uprestaurant

Wat me wel irriteerde was het feit dat het pop-uprestaurant pas op bladzijde 250 opent. Dat het zou openen was al lang bekend, want dat stond op de achterkant van het boek. Moet dat dan zo lang duren? Ik vind het fijn als de gebeurtenissen die al bekend zijn in de eerste 100 bladzijdes gebeuren, zodat ik daarna lekker over nieuwe dingen kan lezen. Dat was hier dus echt niet het geval. Alleen de laatste 150 bladzijdes waren nieuw en dat vond ik erg jammer.

Ondanks haar keuze qua partner en het feit dat de achterflap al zoveel van het verhaal verklapte, heb ik toch enorm genoten van dit boek. Het is een heerlijk zomers boek en een echte aanrader! Ik kijk enorm uit naar het vervolg.

★★★★☆

Café Zon & Zee – Jenny Colgan – Luitingh-Sijthoff – 384 pagina’s – €17,50

 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge