Recensies

Review: De afstand tussen jou en mij en de kersenboom – Paola Peretti

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom - Paola Peretti | Marieke's Books

Een poosje terug kreeg ik een persbericht van HarperCollins over dit boek. Even snel las ik het bericht door, want ik had op dat moment niet zoveel tijd. Maar een paar uur later zat ik nog aan dat persbericht te denken. Alleen al dat korte berichtje zorgde ervoor dat ik geïnteresseerd was. 

Waar gaat het boek over?

Mafalda is een 9-jarig meisje en 1 ding weet ze zeker. Ergens in de komende 6 maanden zal het donker haar komen halen. Ze zal binnen 6 maanden blind worden. De mist in haar ogen zal steeds groter en groter worden, totdat ze alleen nog maar donker ziet. Mafalda heeft een lijstje gemaakt van dingen die ze heel, heel belangrijk vind en die ze niet meer zal kunnen doen. Haar hele wereld verandert en dat vind ze erg eng. Om toch grip te krijgen op haar eigen situatie besluit ze in de kersenboom te gaan zitten, want vanaf daar kan ze de wereld observeren.

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom - Paola Peretti | Marieke's Books
De binnenkant van het boek is echt prachtig!

Wat is mijn mening?

Ik vond dit een erg aangrijpend boek. Op de eerste bladzijde van het boek staat: ‘Zeventig meter’. Dit is de afstand die Mafalda van de kersenboom afstaat als ze hem nog steeds kan zien. Maar het donker wordt steeds groter en de afstand naar de kersenboom steeds kleiner. Ik vond het erg indrukwekkend om haar verhaal te horen. Want hoe is het nou om steeds minder te kunnen zien?

Ik vind het boek ontzettend goed geschreven. De schrijfster heeft zich helemaal in een 9-jarig meisje verplaatst, maar daarnaast zijn haar beschrijvingen van het donker ook heel erg treffend. Ik besloot de achterkant van het boek eens beter te lezen en daar staat:

”Mafalda’s verhaal is mijn verhaal. Met mijn bruine, verder vrij gewone ogen kan ik nog slechts een vijfde zien van wat anderen zien. […] Literatuur is mijn grootste passie. Voordat mijn licht uitgaat, wil ik een licht opsteken in de wereld; een vuur aanwakkeren waaraan mensen zich kunnen warmen” – Paola Peretti

De schrijfster maakt dus hetzelfde mee als dat de hoofdpersoon van het boek doet. Juist daardoor denk ik dat de omschrijvingen zo goed zijn.

Het onderwerp vriendschap zit ook op een prachtige manier door dit gehele boek heen. Estella en Filippo, beide met hun eigen verhalen, maar prachtig verweven met het verhaal van Mafalda.

Ik vond het echt een prachtige roman en ik zal er nog lang aan denken. Dit is een echte aanrader!

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom – Paola Peretti – HarperCollins – 190 pagina’s – ISBN 9789402730104 – €15,00 – ★★★★☆

Ik heb dit boek mogen ontvangen van HarperCollins, waarvoor dank! Dit heeft op geen enkele manier mijn mening beïnvloed. 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge