Recensies

Review: De beer en de nachtegaal van Katherine Arden

De beer en de nachtegaal review

Aan het begin van dit jaar had ik een lijstje gemaakt: de 18 van 2018. Op dit lijstje staan 18 boeken die ik dit jaar heel graag wil lezen. Helaas vergat ik de lijst en kwam ik er niet meer aan toe. Totdat Priss (DutchReadingSociety) mij een berichtje deed: ‘Hey Marieke, heb je zin om dit boek te buddyreaden?’ Natuurlijk! Samen besloten we eerst dit boek te gaan lezen. En ik kan je zeggen, hij is tof!

De blurb:

Een sfeervol, betoverend en fascinerend avontuur in het besneeuwde landschap van het oude Rusland. De Beer en de Nachtegaal van Katherine Arden is perfect voor lezers van Erin Morgenstern en Neil Gaiman. 

In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie die worden verboden door de kerk. 

Maar voor het jonge, wilde meisje Vasya zijn het meer dan alleen verhalen. Alleen zij ziet de geesten rondom het huis die haar beschermen. Alleen zij voelt de groeiende krachten van een duistere vorm van magie in het bos…

Mijn oordeel:

Wat een ontzettend tof verhaal! Tijdens het lezen waan je je echt in het koude Rusland. De wereld is prachtig beschreven en heel levendig verwoord. De personages zijn goed uitgewerkt en daardoor gaan ze echt leven. Juist dit maakt het verhaal zo mooi. Je gaat echt met de hoofdpersonen meeleven en je ziet wat zij zien.

Maar dan komen de verwarrende Russische namen.. De originele namen van de personages waren al niet makkelijk, maar toen bleken er ook nog eens 2 namen per personage te zijn. Daardoor kwam ik soms maar moeilijk door het verhaal heen. Wie is dit ook al weer? Wat was zijn/haar verhaal? En als het nu maar 5 personages waren, dan was het goed te doen. Maar nee, er leven super veel mensen in hun huis.

Daarnaast vind ik het jammer dat de broer en zus van Vasya niet vaker in beeld komen. Zij verdwijnen aan het begin van het verhaal al uit beeld, maar dat vond ik erg balen. Ik vond hen namelijk erg leuke personages. Maar dat is natuurlijk mijn mening. Voor het verhaal was het eigenlijk wel goed dat ze verdwenen, dat liet het systeem in Rusland erg goed zien en dat verklaarde dingen die verderop in het boek gebeurde, maar toch baalde ik er van.

Vasya vond ik gelukkig een erg sterke hoofdpersoon. Jij zegt nee tegen haar? Grote kans dat ze het dan toch doet. Ze heeft een grote eigen wil en daar luistert ze voornamelijk naar. Niet altijd even handig, maar het maakte haar wel een erg toffe hoofdpersoon.

Priss en ik willen het vervolg ook erg graag lezen, maar de vertaling komt pas in oktober uit helaas. Dat wordt nog even wachten..

★★★★☆

De beer en de nachtegaal – Katherine Arden – Luitingh-Sijthoff – 352 pagina’s – €19,99

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge