Recensies

Review: Elke dag van David Levithan

Review Elke dag van David Levithan L.S. Amsterdam

Ik zag de trailer van de verfilming van dit boek en het eerste wat ik dacht was: ‘Snel het boek lezen!’ En dat heb ik dan ook gedaan. Maar vond ik het boek net zo goed als dat ik de trailer vond? En wil ik hierna nog wel de film gaan kijken?

De blurb:

Iedere dag wordt de zestienjarige A wakker in een ander lichaam en leeft hij een ander leven. Hij kan zich nooit hechten, mag niet opvallen en zich nergens mee bemoeien.
Tot hij ontwaakt in het lichaam van Justin, en diens vriendin Rhiannon ontmoet. Vanaf dat moment wil hij nog maar één ding: elke dag, elk moment bij haar zijn.
Heel voorzichtig probeert hij contact te maken, maar wanneer hij vergeet om zijn e-mailsporen te wissen, wordt zijn aanwezigheid opgemerkt…

Mijn oordeel:

Het concept vond ik super tof. Elke dag in een ander lichaam wakker worden en daardoor geen relaties kunnen aangaan met mensen. Maar dan toch besluiten wel een relatie te willen en dat dan maar moeten laten werken. Het idee was goed bedacht, alleen de uitwerking vond ik niet geweldig.

Als eerste probeert A continu met Rhiannon te zoenen, maar Rhiannon heeft een vriend. A probeert dus de hele tijd haar te laten vreemdgaan. In mijn ogen is dat echt verkeerd. Daarnaast heeft A helemaal geen schuldgevoel erover en draait alles maar om hem/haar.

De verdere emoties in het boek vond ik ook maar lastig. Het ene moment lijkt alles koek en ei tussen Rhiannon en A, het volgende moment is zij super boos op A en nog iets later doen ze allebei in een keer gek. De emoties lijken totaal niet overeen te komen en elke seconde te wisselen. Dit zorgde ervoor dat sommige stukken erg verwarrend waren. Dan dacht ik eindelijk dat het goed tussen ze ging, maar bleek ik dat volledig verkeerd te interpreteren.

Als laatste wil ik nog even aanstippen dat er een paar gek vertaalde zinnen tussen zaten. Sommige zinnen moest ik echt meerdere keren lezen om de betekenis te snappen. Dat zorgde ervoor dat de vaart uit het verhaal weg bleef en ik me er echt doorheen moest slepen. Doordat ik zo nieuwsgierig was naar het einde, heb ik toch maar doorgelezen.

Het einde vond ik wel sterk en goed verzonnen. Maar het was ook erg gehaast en daardoor leek het een beetje afgeraffeld. Kortom, tof concept, maar de uitwerking liet te wensen over. Maar de film? Daar ben ik nog steeds benieuwd naar, dus die ga ik binnenkort kijken!

★★★☆☆

Elke dag – David Levithan – Luitingh Sijthoff – 256 pagina’s – €9,99 (ebook)

0 Comments

  1. Ik had precies hetzelfde met die film – wilde graag het boek van tevoren lezen :p Leuk om te merken dat we er redelijk hetzelfde over denken, ben heel benieuwd wat je van de film gaat vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge