Recensies

Review: Gewicht van water van Sarah Crossan

Vorig jaar las ik het boek Een van Sarah Crossan. Ik was toen zo ontzettend enthousiast, dat ik meteen meer wilde lezen van deze schrijfster. Toen ik Gewicht van water op de plank in de bibliotheek zag staan, ging hij dan ook meteen mee naar huis. Maar is dit boek net zo goed als haar andere boek Een?

De blurb:

Met niets dan een koffer en een oude waszak, komen de ­Poolse Kasienka en haar moeder aan in Engeland, op zoek naar Tata, Kasienka’s vader. Al snel blijkt dat hij zich niet zomaar laat vinden en dat het leven in Londen niet zo gemakkelijk is. Thuis verdrinkt haar moeder in haar eigen verdriet, en op school vindt Kasienka nauwelijks aansluiting. Als er plotseling een leuke jongen opduikt die Kasienka leert zwemmen, kiest ze langzaam maar zeker haar eigen weg.

Bij de douane gaan we in de rij staan,
Nerveus. In gedachten oefenen we het Engels:
Yes-thank-you-officer.
Ik weet dat ik niet thuis ben
Als praten me buikpijn bezorgt
En ik mijn woorden moet oefenen
Als de tekst van een toneelstuk
Voordat ik mijn mond opendoe.

Dit verhaal gaat over Kasienka, maar gedurende het verhaal had ik het gevoel dat ik haar helemaal niet zo goed kende. Je leest wel veel gedachten van haar, maar die bleven erg oppervlakkig. In Een was dit anders, daar kende je de hoofdpersoon door en door. In dit boek helaas niet en dit zorgde er dan ook voor dat ik moeilijk een klik kreeg met Kasienka.

Maar even totaal iets anders, wat lezen haar boeken heerlijk weg! Sarah Crossan gebruikt in dit boek een poëtische stijl, zoals je ook in de blurb kan zien. Ik hou ervan! Lekker origineel en het leest heerlijk vlot. Door het gebruik van deze schrijfstijl kan Sarah Crossan met heel weinig woorden toch heel veel zeggen.

Maar in dit boek miste ik iets, al weet ik niet precies wat ik miste. Ik had al niet zo’n klik met de Kasienka, maar ook het verhaal zelf vond ik een beetje vlak. Er gebeurde niet erg veel dingen en soms maakte dat het verhaal zelfs saai. Ook had ik bij dit verhaal heel sterk het idee dat het voor een veel jonger publiek geschreven was.

Nog nooit een verhaal van Sarah Crossan gelezen? Zeker doen, want die schrijfstijl moet je een keertje proberen! Al zou ik dan haar andere boek, Een, oppakken.

★★★☆☆

Gewicht van water – Sarah Crossan – Uitgeverij Kluitman – €14,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge