Recensies

Review: Het ongelukproject van Julie Buxbaum

Ik was al fan van Vertel me drie dingen, haar andere boek, maar kan Julie Buxbaum met dit boek aan al mijn hoge verwachtingen voldoen? Toen ik zag dat het ebook was afgeprijsd en nu maar 5 euro kostte, besloot ik het meteen te kopen. En nu is ‘ie uit. Maar wat vond ik er nu van? Was dit boek net zo goed als Vertel me drie dingen?

De blurb:

Het ongelukproject is een prachtige en ontroerende youngadultroman van de New York Times-bestsellerauteur Julie Buxbaum.

David houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje. Zit al 622 dagen alleen tijdens de schoolpauze.
Kit gaat voor het eerst weer naar school nadat haar vader is verongelukt.

Sinds haar vaders dood, weet Kit niet meer hoe ze met haar vriendinnen moet praten. In de pauze gaat ze daarom naast David zitten in de hoop met rust gelaten te worden. Maar Davids vreemde directheid blijkt juist een verademing. Zo ontstaat een wonderlijke vriendschap.
Als Kit en David samen ‘Het ongeluk project’ opstarten om meer te weten te komen over het auto-ongeluk van Kits vader, hebben ze geen idee wat dit teweeg brengt. Kan hun vriendschap de waarheid overleven?

Mijn oordeel:

Wat een heerlijk boek is dit! Zo ontzettend lief en leuk maar ook ontroerend.

In dit boek komen veel onderwerpen aan bod: de dood & rouwverwerking, maar ook anders zijn dan anderen en acceptatie daarvan. Vriendschappen en relaties tussen broers en zussen komen ook nog aan bod. Al deze onderwerpen worden erg goed verwerkt in het verhaal.

Ik vond David echt goed uitgewerkt. In zijn eigen hoofdstukken lees je al zijn gedachten en alles vanuit zijn oogpunt. Je weet dus dat hij het niet slecht bedoelde als hij iets zei wat bot overkwam, maar soms komt het er nou eenmaal niet goed uit. Daar baalt hij dan erg van, maar hij weet ook niet hoe hij het weer goed moet maken met mensen. David ondergaat een mooie ontwikkeling in dit boek.

Ik vond de relatie van David met z’n zus heel mooi om te zien en ook fijn dat daar zo op gefocust werd door de schrijfster. Alleen vond ik wel dat het verhaal van die zus iets meer uitgelicht mocht worden. Natuurlijk snap ik dat het verhaal om David en Kit draait, maar nu werd Lauren’s verhaal zo kort aangestipt maar en volgens mij had daar veel meer uitgehaald kunnen worden.

Ik was vanaf de eerste bladzijde gek op Kit. Ik voelde enorm met haar mee en ze was meteen al mijn favoriete personage. Ik vond haar verhaal heel triest, maar ontzettend goed uitgewerkt.

Toch kwam ik niet zo snel door dit boek heen. Ik werd vaak afgeleid onder het lezen en ik kon mij soms niet erg lang concentreren op het boek. Misschien ligt dit ook wel aan mij. Ik heb ook niet echt rustig de tijd gehad om voor dit boek te gaan zitten. Maar toen ik eenmaal over de helft heen was, toen ging het heel vlot. Het einde vond ik een beetje gehaast helaas en daardoor vond ik het einde niet zo mooi. Maar ik vond het einde wel heel erg lief en daardoor was ik toch wel deels tevreden met hoe het verhaal afgerond is.

Dit boek is een aanrader voor iedereen! Het is ontzettend lief en schattig.

★★★★☆

Het ongelukproject – Julie Buxbaum – Uitgeverij De Fontein – 336 pagina’s – €16,50 (paperback)

 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge