Recensies

Review: Nieuwe maan – Sarah Crossan

Vorig jaar las ik het boek Een van deze schrijfster en ik was erg verrast. Toen ik zag dat ze een nieuw boek had geschreven, wilde ik die dan ook erg graag lezen. Vooral ook omdat dit boek weer in vrije vers vorm is geschreven. Benieuwd wat ik van Nieuwe Maan vond? Lees dan snel verder. 

De blurb:

Wat is onvergeeflijk?

Joe’s broer wacht al tien jaar zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Maar wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om die laatste weken met zijn oudere broer door te brengen. Zonder geld of back-up vertrekt Joe naar de laatste ontmoeting met zijn broer. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook weer nieuwe hoop.
Nieuwe maan is een indrukwekkende roman in vrije versvorm over een jongen die afstevent op grote levensvragen: Hoeveel is je leven waard? Wat ben je bereid te vergeven? En hoe neem je voor altijd afscheid?

Mijn oordeel:

Zodra ik de eerste paar bladzijdes gelezen had, wist ik al dat dit boek geweldig zou zijn. De vrije versvorm is echt een enorme toevoeging aan het boek. Zo weinig woorden en toch wordt er zoveel gezegd. Sarah Crossan propt zoveel emoties in dit boek. Het overgrote deel van het boek voel je verslagenheid en machteloosheid. Het rechtssysteem in Amerika zit zo oneerlijk in elkaar. En dat wordt heel goed duidelijk gemaakt in dit boek.

Bijkomend voordeel van de vrije versvorm is dat het boek heel erg snel leest. Ik heb het binnen 3 uur uitgelezen. Wel merk ik dat ik moet oppassen dat ik niet te snel ga lezen. Want de zinnen zijn bijzonder opgebouwd en in elkaar gezet. De enters staan er niet zomaar en soms wordt de nadruk erg gelegd op 1 woord. Maar als je dan enorm snel gaat lezen, dan merk je dat niet meer op. En dat is zonde.

Dit boek is echt hartverscheurend, maar ik vond het niet zo emotioneel als dat ik Een vond. Bij Een heb ik na de tijd nog een poosje zitten huilen, zo goed was dat. Bij dit boek had ik dat niet. Het einde was naar mijn idee een beetje gehaast en snel en daardoor miste ik de emoties. Stiekem heb ik wel 2 tranen gelaten, maar ook niet meer dan dat.

4 sterren voor dit boek. Het was heel erg mooi, maar het raakte me niet zo erg als dat Een deed. Dit boek is wel echt een aanrader.

★★★★☆

Nieuwe Maan – Sarah Crossan – Pepper Books – 386 pagina’s – €19,99

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge