Recensies

Review: Takla Makan: het blauwe licht van Petra Nouns

Een boek over verschillende culturen, liefde, mysteries en daarnaast ook nog magie? Dat is een boek voor mij! Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar dit boek. Zou het mijn verwachtingen waar gaan maken? Je leest het hier. 

De blurb:

Ella is een vijftienjarig meisje uit Berlijn. Haar vader vindt het belangrijk dat ze ook met andere culturen in aanraking komt, dus zit ze op een school in Kreuzberg met leerlingen uit allerlei lagen van de bevolking. Ella heeft geleerd goed voor zichzelf op te komen in de klas, waar het er soms ruw aan toe gaat. Gelukkig heeft ze de meeste lessen met haar beste vriendin Sofia. 
Het grootste probleem? Dat Orkan dit jaar ook bij haar in de klas zit: een Turkse jongen met een grote mond en een veel te hoge dunk van zichzelf. Die moet ze het hele jaar zien te ontlopen, want ze kan hem niet luchten of zien. Bovendien is er een steekje bij hem los, want hij beweert dat zijn tante kan toveren. Wie gelooft er nu zoiets?
Maar dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Ella komt in aanraking met een mysterieus, blauw licht – een schijnsel dat haar steeds weer visioenen geeft over een toekomst waarin ze samen is met Orkan en smoorverliefd op hem is. Verliest ze haar verstand of is er echt iemand die haar een glimp wil tonen van een ander leven dat ooit van haar zal zijn?
Diep in de Takla Makanwoestijn bestrijden twee machtige tovenaars elkaar met witte en zwarte magie, waarbij de inzet het leven van Orkan is… en dat van zijn toekomstige geliefde.

Mijn oordeel:

Dit boek is tof, voornamelijk door de hoge dosis magie die er in voor komt, maar toch ook wel verwarrend en ik was helaas vaak de draad kwijt. Dit zorgde ervoor dat ik maar moeilijk door het boek heen kwam en zelfs bladzijdes opnieuw moest lezen om het verhaal te blijven volgen.

Takla Makan vormgeving
Kijk hoe mooi dit boek is vormgegeven!

Ella vond ik een leuke hoofdpersoon. Ze is totaal niet bang en haar relatie met Sofia, haar beste vriendin, is heel mooi. Ze vertellen elkaar namelijk alles en zijn ontzettend close. Maar op wat voor school zitten die meiden?! Is er echt zo veel racisme te vinden op een Duitse middelbare school? Ik schrok er van. De Duitse leerlingen schelden de Turkse leerlingen uit en vice versa. En niet zo’n beetje ook.

Orkan vond ik een beetje een vaag personage. Je leert hem niet echt persoonlijk kennen. Hij ondergaat wel ontwikkelingen gedurende het verhaal, maar ik vond ze niet heel erg realistisch. En het moet toch even benoemd worden, maar insta-love… In dit boek ging het allemaal net iets te makkelijk, wat er voor zorgde dat ik soms zelfs met m’n ogen rolde.

Helaas is de schrijfster, Petra Nouns, in 2015 overleden. Haar dochter heeft de manuscripten van deel 2 en deel 3, maar ze weet niet of ze die ooit gaat uitschrijven. Zo niet, dan is dat echt heel jammer, want dit verhaal heeft veel potentie en kan een hele toffe Young Adult trilogie worden. Maar ik zou het ook wel snappen als ze het niet zou doen.

★★★☆☆

Takla Makan: het blauwe licht – Petra Nouns – Dutch Venture Publishing – 260 pagina’s – €16,95

Bedankt Dutch Venture Publishing voor het toesturen van dit boek. Dat ik dit boek heb gekregen heeft mijn mening niet beïnvloed. En dankjulliewel voor het vertalen van een Duits boek! Ik vind het heel vernieuwend om eindelijk eens een boek te lezen dat niet oorspronkelijk Engels was.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge