Recensies

Review: The hate u give – Angie Thomas

Hoi, mijn naam is Janita en ik ben het zusje van Marieke. Net zoals Marieke, hou ik ontzettend veel van lezen. Dus toen zij me laatst vroeg of ik The hate u give wilde recenseren, zei ik ook direct ja! Ik heb een heleboel te vertellen, dus laat ik dan ook maar snel beginnen..

Oké voordat je begint met lezen, wil ik nog even zeggen dat ik de termen ‘wit’ en ‘zwart’ gebruik voor de verschillende huidskleuren. Niet omdat ik een bepaald standpunt in wil nemen, maar alleen omdat ze zo worden benoemd in het boek. Ik wil hier natuurlijk niemand mee beledigen of kwetsen en hopelijk voelt ook niemand zich aangevallen. In de recensie verwijs ik trouwens ook naar stukjes in het boek, maar ik probeer hierbij zo min mogelijk te verklappen over de inhoud!

De blurb

Starr Carter woont in een armoedige zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald wanneer Starr getuige is van de dood van haar jeugdvriend Khalil. Hij wordt neergeschoten door een politieagent terwijl hij zelf ongewapend is.

Starr is verdrietig en in de war, en moet haar weg zien te vinden in een wereld vol ongelijkheid en vooroordelen. Op school denken ze dat Khalil het er zelf naar heeft gemaakt, en noemen ze hem een crimineel en zelfs een drugsdealer. Haar buurtbewoners gaan ondertussen de straat op in protest tegen de politie, die geen onderzoek wil doen naar de schietpartij. Iedereen vraagt zich af: wat is er nu echt gebeurd? Starr is de enige die daar antwoord op kan geven. Maar de waarheid spreken is lastiger dan ooit, want wat Starr zegt, of juist niet zegt, kan haar leven in gevaar brengen.

whatsapp-image-2018-09-23-at-15-04-18.jpeg

Mijn mening

Ik wilde dit boek al een poosje lezen, omdat ik er zoveel positieve recensies van had gezien op Goodreads. Helemaal enthousiast en vol verwachting begon ik aan het boek. Maar eenmaal tijdens het lezen vond ik het eigenlijk helemaal niet zo’n goed boek. Ik snapte niet waarom iedereen er zo positief over was, maar ik besloot door te lezen. Op sommige momenten vond ik het boek een beetje saai en op andere momenten kon ik juist niet stoppen met lezen. Maar misschien werd het nog beter op het einde? Toen ik het boek echter uit had, was ik een best wel teleurgesteld. Ik had zulke hoge verwachtingen voor dit boek, maar hij voldeed er jammer genoeg niet helemaal aan.

Begrijp me niet verkeerd, het verhaal van Starr vind ik ontroerend en ook heel inspirerend. Het onderwerp is actueel en ook snijdt de schrijfster het gevoelige topic racisme aan. Maar een goed verhaal betekent niet automatisch een goed boek. Op sommige momenten had ik een beetje het gevoel dat in de wereld van Starr, het leven werd geportretteerd als: witte mensen zijn slecht en zwarte mensen niet (per se). Doordat de politieagent die Khalil neerschoot wit was, werd ze boos op alle witte mensen. Ook in een ruzie die ze heeft met haar witte vriendje Chris komt dit nog een keer naar boven. Ik snap waar deze gevoelens vandaan kunnen komen, maar ik vond het ook een beetje intimiderend aangezien ik zelf wit ben. Daarentegen, vind ik het echt bewonderenswaardig hoe de schrijfster dit onderwerp benadert. Naar mijn mening maakt ze het onderwerp heel bespreekbaar doordat het geschreven is vanuit het standpunt van een tiener. Ook laat ze zien dat in onze zo genoemde moderne westerse samenleving, er toch nog steeds verschil wordt gemaakt door sommige mensen tussen wit en zwart.

De schrijfstijl van Angie Thomas vind ik erg prettig. Ik heb het boek snel uitgelezen en ik kon me ook goed inleven in de hoofdpersoon, ondanks dat ik nog nooit op deze manier ben behandeld. In het begin van het boek vond ik het lastig om alle namen uit elkaar te halen. Ik heb hier op het internet eigenlijk nog niks over gelezen. Maar er worden zoveel bijnamen en andere namen genoemd, dat ik soms geen idee had over wie het ging. Later in het boek leer je de personages gelukkig beter kennen en is het ook gemakkelijker om ze te onderscheiden.

Conclusie

Ik raad het boek zeker aan en ik ben erg benieuwd wat jij ervan vindt als je hem al gelezen hebt! Ik vond het een heel eerlijk en doordacht boek, maar niet zo geweldig als dat hij door sommige mensen wordt beschreven.

Nou, dit was alles wat ik te vertellen had over The hate u give. Misschien wel tot de volgende keer?! 😉

The hate u give – Angie Thomas – Uitgeverij Moon (Overamstel Uitgevers, 2017) – ISBN13: 9789048837175 – 368 pagina’s – ★★★☆☆

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge