Recensies

Toffee – Sarah Crossan

Toffee - Sarah Crossan | Marieke's Books recensie

Op eens was het boek daar: de nieuwe Sarah Crossan. Die móest ik echt lezen! Haar schrijfstijl en verwerking van moeilijke onderwerpen vind ik zo ontzettend knap. Was Toffee weer zo’n indrukwekkend boek?

Waar gaat Toffee over?

Als Allison wegloopt van haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Wat ze aanziet voor een leegstaand pand, blijkt het huis van de dementerende Marla te zijn. Marla denkt in Allison haar jeugdvriendin Toffee te herkennen en Allison doet wat ze altijd doet: ze past zich aan. En dus is ze Toffee voor Marla. 

Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen en ­Allison komt erachter wie ze nou eigenlijk écht is. Als Toffee lijkt ze meer zichzelf te zijn dan ze in jaren is geweest. 

Toffee - Sarah Crossan | Marieke's Books recensie

Wat vond ik van Toffee?

Toffee is geschreven in vrije versvorm. Bij haar andere boeken zorgde dit voor een extra emotionele lading, maar bij dit boek voelde ik het niet zo. Ik ben er nog niet helemaal achter waar het aan ligt, maar dit boek hield me niet zo in z’n greep als haar eerdere boeken. Misschien is de schrijfstijl niet speciaal meer, nu ik het meerdere keren gelezen heb. De magie van de korte zinnen is naar mijn idee een beetje weg. Af en toe vond ik nog wel meerwaarde hebben, maar vaak vond ik niet zo bijzonder meer.

Maar misschien ligt het ook wel aan de hoofdpersonen. Allison is een jong meisje dat van huis is weggelopen en daar de nodige trauma’s aan over heeft gehouden. Marla is onbetrouwbaar omdat ze warrig is en veel dingen vergeet. Ik kon me moeilijk in de personages verplaatsen.

Wat wel mooi is aan dit boek, is dat alles langzaamaan duidelijk werd. Je leert door het boek heen de personages steeds beter kennen. Hoe was hun verleden? Waarom zijn ze zoals ze zijn?

Iets wat me het meeste dwarszat, was het feit dat een jong meisje zomaar kan ‘verdwijnen’ voor de buitenwereld en dat er dan echt helemaal niemand naar haar komt zoeken. Dit vond ik echt heel erg aangrijpend. Erg indrukwekkend en naar om over te lezen. De band die ontstaat tussen Allison en Marla vond ik erg mooi uitgewerkt.

Toffee is weer een emotioneel verhaal, zoals we van Crossan gewend zijn, verteld in vrije versvorm. Toch wist dit boek me niet zo te raken als haar andere boeken. 

Toffee – Sarah Crossan – Pepper Books – 400 pagina’s – ISBN : 9789020654660 – €19,99 – ★★★☆☆

Ik heb dit boek mogen ontvangen van de uitgeverij, waarvoor dank. Dit heeft op geen enkele manier invloed gehad op mijn mening. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge