Kletsen

Waarom ik halve sterren niet nodig vind

Op Goodreads laait de discussie vaak op. Bijna iedereen op Goodreads wil halve sterren. Goodreads wil best vaak naar haar gebruikers luisteren, maar dit is een ding dat ze niet aan willen passen. En eigenlijk vind ik dat wel fijn! En heel bewust geef ik op mijn blog dan ook geen halve sterren.

Eerst wel moeilijk

In het begin vond ik het nog wel moeilijk hoor. Boek A had ik bijvoorbeeld 4 sterren gegeven, maar boek B wilde ik ook 4 sterren geven. Maar boek A is wel weer slechter dan boek B. Hoe doe je dat dan? Geef je boek A dan 3 sterren? Boek A is wel weer beter dan de boeken die bij 3 sterren staan.

Dit dilemma had ik ook heel veel. Ik vond het niet ‘eerlijk’ voor het boek om bij andere boeken in de categorie te staan die ik bijvoorbeeld slechter vind dan dit boek.

Maar na een poosje raakte ik gewend aan de 5 hele sterren en vond ik het een ontzettend fijn systeem.

WhatsApp Image 2018-09-11 at 16.14.19

Keuzestress

Omdat veel mensen in hun recensie de halve sterren weergeven, wilde ik dat ook eens proberen. Een poosje heb ik dan ook halve sterren uitgedeeld. Maar vond ik dat fijn? Nee, helemaal niet. Ik vind het kiezen tussen 3 of 4 sterren soms al moeilijk genoeg, laat staan dat ik er dan nog een categorie bij maak.

Geef mij maar gewoon lekker 5 categorieƫn waar ik een boek kan indelen, ipv 10. Voor mij werken halve sterren dus totaal niet.

Uitzondering

Maar er is 1 uitzondering, waar ik dan wel weer halve sterren bij gebruik en dit is bij de 4,5. Op Goodreads krijgen deze boeken wel gewoon 4 sterren, want ze krijgen dan ook weer geen 5 sterren en op Goodreads heb ik geen andere keuze. Op mijn blog krijgen deze boeken dan echter een 4,5 ster als beoordeling. Ik kan gewoon soms echt niet kiezen en dan vind ik het weer niet eerlijk om ‘maar’ 4 sterren te geven.

Ik ben wel benieuwd: Gebruik je halve sterren of gewoon hele sterren? En waarom?

0 Comments

  1. Die keuzestress!!! Ik heb echt precies hetzelfde haha! Maar op Goodreads schrijf ik dan meestal in de review ruimte ook wel ‘4.5/5’ ofzo ^^

  2. Ik geef altijd hele sterren. Het is altijd lastig. Gelukkig kun je jouw mening altijd goed kwijt in een recensie dus dan kunnen mensen toch lezen wat je ervan vind en dan maken hele sterren en halve niet zo uit denk ik..

    1. Goed punt! Het is inderdaad waar dat de sterren niet eens nodig zijn als je een goede recensie schrijft. Uit de recensie zelf wordt al veel duidelijk. Als je het zo bekijkt is de discussie over halve sterren maar zinloos šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge