Recensies

Zee nu – Eva Meijer

Op aanraden van een collega pakte ik Zee nu van Eva Meijer op. Benieuwd wat ik er van vond? Lees dan snel verder.

Waar gaat Zee nu over?

Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. Het duurde even voor de mensen begrepen wat er aan de hand was. De zee komt de ene dag verder het strand op dan de andere. Een enkele strandwandelaar voelde wel dat er iets niet in de haak was. Maar wat?
De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveningen staat blank. De minister-president geeft een persconferentie en Defensie stuurt soldaten naar de dijken. Op Twitter roepen complotdenkers Actie!, de Action adverteert: Eenmalig! 4 reddingsvesten voor de prijs van 3! Wetenschappers komen van heinde en verre om dit zeldzame fenomeen te onderzoeken. Duitsland stelt sportzalen voor de geëvacueerde buren ter beschikking. De koning vertrekt naar zijn vakantiehuis in Mozambique. Maar waar moeten de herten heen? En hoe zal het de blijvers vergaan die hun kampement opslaan op de daken van kantoorgebouwen in de Randstad?
Als de mensen geëvacueerd zijn en de laatste meeuwen hun heil elders zoeken, volgen wij activiste Arie, scholier Wilg en oceanograaf Paula van der Steen op hun tocht over de nieuwe zee, en ontdekken hoe het water hun kijk op de wereld fundamenteel verandert.

Wat vond ik er van?

Zee nu is een dun boekje, waardoor ik het idee had dat ik er doorheen zou vliegen. Maar dat was niet het geval. Ik moest erg wennen aan de schrijfstijl van Meijer. Het is humoristisch en ze zet Nederland erg goed neer, maar het is ook een beetje rommelig. Er zijn geen aanhalingstekens en het is niet altijd even duidelijk welke personages er aan het woord zijn. Daardoor duurde het lang voordat ik in het verhaal zat.

Het scenario dat Meijer schetst, is erg realistisch neergezet. Nederland is ontzettend kwetsbaar als de zee hoger op komt en het boek liet mij dan ook nadenken over de klimaatcrisis. Dit is een onderwerp waar ik als bioloog altijd al veel mee bezig ben, maar door dit boek des te meer. Daarnaast vond ik het treffend hoe ze de mensen omschreef die op de daken bleven wonen. Mensen die dachten dat het allemaal wel mee zou vallen, dat het water wel weer zou zakken en dat het allemaal overdreven was. Dit was erg typisch voor de eigenwijze Nederlandse bevolking, waarbij veel mensen denken dat ze het beter weten dan wetenschappers of de overheid.

Ondanks dat dit boek compleet buiten mijn comfortzone lag, ben ik toch erg blij dat mijn collega hem aan heeft geraden. Het voelde soms een beetje als lezen voor de lijst, maar ik was ook gefascineerd. Door woordkeuzes, zinstructuren en het verhaal op zich.

Het verhaal is heel duidelijk en zet de gevolgen duidelijk op een rij. Als we zo met de aarde blijven omgaan, dan gaat het compleet mis.

Zee nu is een boek dat me aan het denken zette. Ik was gefascineerd, maar niet altijd even geboeid. Wel vond ik het een mooie weerspiegeling van de Nederlanders. Erg herkenbaar!

Zee nu – Eva Meijer – Cossee – 240 blz – ★★★☆☆

Heb jij Zee nu al gelezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge